Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 561

90. Учшпељско друшлаво за срез шрнавскц % град Чачак. Непознато нам је, кад је обновљено ово друштво, колико броја чланова, где се држе зборови и колико их је било у овој години. Главни Одбор Учитељског Удружења добио је само једно писмо под потписом Тих. Константиновића као председника и Мих. В. Поповића као деловође, којим јављају, да је на збору од 2. јануара ове године закључено, да Главни Одбор, као представник целокупног учитељства у Србији умоли владу и скупштину, да узму у обзир жеље учитеља, изјављене на прошлогодишњој учитељској скушштини, које се односе на побољшање учитељског стања и народних школа.

Надамо се, да ће од сада управа овог друштва показати интензивнији рад и опширне извештаје слати о своме раду.

При закључку листа сазнадосмо да је ово друштво приредило једну врло лепу забаву у корист подизања Учитељскога, Дома, да је та забава била одлично посећена и да је и морално и материјално успела, Нека је хвала за ово вредним члановима и приређивачима ове забаве и нека овај њихов рад послужи као подстрек и пример другима.

21. Врањско Учитељско Друштво. — Од председчик овог друштва Т. М. Соколовића добили смо писмо од 12. јануара ове године, којим јавља да су се учитељи-це из Врање и околине удружили и да ступају у савез Учитељског Удружења. Послата правила одобрена су и враћена. Очекује се јачи рад и детаљан извештај о раду.

99. Посавско учитељски збор. — Зборно место Обреновац (срез посавеки, округ ваљевски). Обновљен на скупу од 3. јануара ове године. Председник Дим. Ј. Стојановић, потпредседник Божа Аврамовић, деловођа Љубомир Селаковић, благајник Стеван Ђорић, чланови управе: Лепосава Перићева, Светозар Ђорђевић и Светозар Стојковић. У писано 16 редовних и 5 чланова помчгача.

93. Јабланички учитељски збор. — Зборно место Лебане (срез јабланички, округ врањски). Обновљен на скупу од 2. фебруара ове године. Председник Димитрије Грудановић, ппредседник Димитрије Илић, благајник Евгенија Коцићка, чланови управе: Живота Ђорђевић, Параскева Гардићка, Светозар Ђулибрковић, деловођа Владимир Младеновић. Уписано 15 чланова.

94. Левачки учитељски збор. — Зборно место Рековац (срез левачки, окр. моравски). Управа: председник Милоје К. Спасић, деловођа Богосав Вукићевић, чланови» —

Јануара 22. ове године збор је прочитао резолуцију Главног Одбора Учит. Удружења и у свему је усвојио, желећи да Гл. Одбор истраје у борби за напредак наставе и на побољшању материјалног стања учитеља.

95. Ужичко Учлитељско Друштво. — Ужичко Обласно Учитељско Удружење на својим зборовима држатим 28. дец. прошле и 2. фебруара ове године у Ужицу претресајући питање о преу-

Учитељ 86