Učitelj

460 | ние Љ а. Припрема.

У Ги 11 разреду: Припрема у оба ова разреда врши се узгред, уз предавања свих наставних предмета, а нарочито српског језика. Отога би се припрема у ова два разреда могла назвати уггредна. Она се састоји у овоме:

1. Треба навикавати ученике, да сва слова, како мала тако и велика, пишу потпуно правилно. Да би се то могло постићи, треба од ученика захтевати, да дотле једно исто слово пишу, док га не науче писати потпуно правилно; а не треба се задовољавати свакојакима, јер ће се ученик на таква навићи, па ће се доцније тешко моћи од тога одучити.

2. Треба ученике навикавати, да, чим почну слова састављати, пишу (сва слова једнаке величине, округлине и правца (косог). Кад се ученик у [ разреду навикне на писање неједнаких слова, то ће му прећи у навику, па ће он то доцније стално чинити, ма како му забрањивали да то не чини, јер кад је писао неједнака слова онда, кад је имао обележен простор (две црте), он ће то доцније још више чинити, кад тога не буде имао.

3. Треба одмах, од првих и почетних предавања навићи ученике, да стално одговарају у потпуним реченицама. Ако се на то ученици не навикну у 1 разреду, тешко се навикавају на то у старијим разредима, па ће и у писању писмених састава писати већином непотпуне реченице, како су се навикли у одговарању, и не примећавајући своје погрешке.

4. Треба навићи ученике, да почетно слово сваке реченице пишу велико и да на крају реченице увек мећу тачку. Кад је то утврђено у млађим разредима, онда је то велика олакшица у старијим разредима.

5. Треба навићи ученике, да почетно слово свих крштених имена и презимена, како мушка, тако и женска, пишу велико. На то их је лако научити, упозоривши их: како пишу своја имена и презимена, тако и туђа.

6. Треба наставник да примерима покаже деци поделу речи на слогове, тражећи чешће вежбање у томе. Да би ученици ради утврђивања, имали где то да примене, треба почешће да преписују чланке из читанке, тражећи при том, да пишу све врсте до краја, а не да остављају празног простора на крајевима њиховим, кад им цела реч не може да стане. Од таквих вежбања има много користи, како за писмене саставе, тако и за само лепо писање.

т. Треба наставник свакад да врши преглед таблица свих _ ученика, кад су што писали или преписивали. Погрешно написане речи треба увек превући и наредити дотичном ученику да их поправи, т.ј. да напише друге правилно. Наставник треба свакад и писанке да лепо прегледа, пре него што их оцени, исправивши сва погрешно написана слова или речи. На тај се начин ученик у млађим разредима упућује да, при писању, буде па· жљив и смотрен, а то је велика добит, како за његове писмене