Učitelj

152 У Ч и Т Бејб

сасвим недовољну плату (један наставник, на пр., у својој 38. години живота има плату од 2200 дин.). На жалост, наставници учитељских школа морају сразмерно често да врше и такве послове, који нису ни у каквој вези са њиховим позивом. Од куда да један наставник учитељске школе испитује бабице из историје, земљописа, француског ит.д А ученици често највећи део тачно одмеренога им слободног времена употребљавају на рад, како би само унеколико савладали велику количину градива. Али покрај свега овога напрезања снаге на обема странама не може задовољити ресултат рада, јер маса градива сувише је велика а време за то одређено сувише је кратко.

На крају друге године ученици морају положити један испит, Бтеуе! зирепешг. На овом испиту не питају их њихови наставници већ гимназиски наставници, школски надзорници и наставнице учитељских школа. До 1909. године могли су у трећу годину бити примљени само они, који су положили овај испит. Али се увидела нелогичност, која је у том, да се неко одбија ол примања у трећу годину, где једино може научити што год за своје практично образовање, а да се доцније у оскудици бољих кандидата ипак поставља за учитеља. Сада Чгеџеј зирепешг само још неко нарочито одликовање, које његову имаоцу даје право на боље место у округу.

Дошли смо до треће године. Овде треба ђак учитељске школе поглавито да добије практичну и стручну спрему за свој позив; овде треба пре свега да ради сасвим самостално и слободно. Да ли је он то научио у првим двема годинама у журби кроз велику множину градива, у непрестаном савлађивању бројева, правила, и факата, које је морао знати за ђгеует зпрбпештр Има ли за то времена и у трећој години» У првим двема годинама имао је 32 часа недељне наставе; у трећој има 31. Одакле да добије времена за самосталне радове А да ли у трећој години добија барем довољно практичну и стручну спрему за свој позивр Већ подела наставних часова — 9 недељно за стручну и крактичну спрему а 22 за допуњавање општега образовања — доводи нас до сумње у то. Али разгледајмо изближе, шта се ради у трећој години.

Мора се унапред напред напоменути, да је трећа година подељена у две или више група, од којих је једна увек на часу у школи, а друга на раду у вежбаоници. Оне се обично мењају више пута у години, тако да свака група ради неколико недеља у учитељској школи, за тим буде одједном отргнута од овога рада, дакле ништа не чује од онога, што после дође, те предаје увежбаоници, итд. Од свега онога, што се уради у трећој години учитељске школе, сваки поједини научи дакле само половину, па и њу у облику од више искиданих делова. Неки особито вешти наставници учитељске школе стигну, да у току године два пут једно за другим пређу за трећу годину прописано градиво, које је опет изобиљно одмерено. Али такви као да су врло ретки. Остали се држе наставних планова и прелазе све само један пут без обзира на ученике који су ту или нису ту.