Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 529

додата и ова предавања: Материја и енергија у савременој науци и општа питања микробиологије.

У другој секцији предавати су ови предмети: руски језик, историја почетне културе, општа историја, историја руске литературе, историја филозофије.

Ова предавања, у обе секције држали су најспремнији руски професори, који су са свога научнога рада познати и ван границе своје простране отаџбине. ;

Комисија, која приређује ове курсеве постарала се за пристојне и јевтине станове, а тако исто и за храну слушалаца.

Похвалујући овакав рад наше браће Руса на пољу народне културе, можемо само пожелети, да се и у нас овакав посао предузме што пре и озбиљније. |

ж

Редак пример пожртвовања у подизању народних школа даје: могилевска губернија, која има 2,200.000 становника на простору таман колико износи наша краљевина Србија. Народ је тамо доста сиромашан, а и земља је посна и мршава, јер је и сувише мочарна или песковита. А сем тога налази се у северној Русији између 53. и 549 северне ширине. Па ипак је та сиромашна губернија закључила, да се одмах подигне 100 нових народних школа и да се поправи и по потреби дозида 27 већ постојећих школа. Сем овога, што је за подизање школа учињено у овој губернији, ради сада у том правцу и црквена власт. Она је ставила себи у задатак, да подигне, поврх горњег броја, још 75 народних школа у могилевској губернији. Руси се сада журе, да надокнаде оно, што је до сада, код њих била занемарила бирократска владавина. Општа је жеља у Русији, да се за десет година изведе општа обавеза основне наставе, за коју је Французима требало 30 година.

=

Основне школе у Русији, сем Финске, којих има сада преко 120.000, 'раздељене су на 15 школских округа. Сам петроградски округ, који има свога посебнога школског шефа, броји до 8,00.000: становника на простору од 1,454.000 |] Километара, а то је два пута више од Аустроугарске. Ово је најочитији доказ, како је тешко у Русији управљати школама, и још теже спровести обавезност основне наставе. То је био разлог, што су управитељи основних школа из неколико губернија састали да већају: како би се унапредиле школе на студеном северу европске Русије, и како би се припремило земљиште за дечје обавезно похађање основне школе.