Učitelj

ИЗ ПРИРОДЕ НА МАПУ 595.

(Измерили сте растојање од села до вароши). Па је ли толико у ствари» (Смањено је н. пута). Колико би од прилике било у ствари» — За које бисмо време тај пут прешли пешке» — А на коњур — Колима» — Жељезницом» —

Извадите прибелешке !

1. Нацртајте једну планину из које ваде руду!

9. Из те планине извире река, која тече на север, па окреће на северозапад !

3. С леве стране у њу се улева друга река, а с десне је жељезнички пут!

4. Источно од планине је варош!

5. Јужно од планине је село, а западно варошица у коју води колски пут !

: Наставник обилази, надгледа, упућује и очекује да сви сврше“ једно, па онда задаје даље.

Нацртајте код кућа у прибелешкама наше место и околину, тачно означише сшране свеша, па донесите да прегледам !

После овога треба дати појам о сливу реке у чијој је водопађи школа, и то прво слив најближе, макар и мале реке, па веће — по програму. То ће се учинити опет у природи на каквом узвишеном месту у околини. Бар тај свој слив потребно је и пластички израдити; јер у њему ће увек бити понешто што деца нису могла видети и са најзгоднијега места, јер је слив велика географска јединка. Остале сливове треба на зиду учионице или ве ликом картону предајући пред децом цртати. Тим путем се створи појам о целини боље, но кад се поједини сливови изучавају на подвојеним картама.

ж ж ж

У овом лепом предавању треба још додати: да се цртачи мапа (кад их цртају) обрћу северу, а не истоку, зато што сунце не излази сваки дан на правом истоку и на једном истом месту, а прави север тачно показује звезда северњача (у малим колима) и магнетна игла. И зато кад се стане Пред мапу значи да је ђак окренут сесеру (гледа на север) и пред њим је северна страна, а спротив севера је југ. А зато му с десна долази источна и с лева западна страна мапе, па ма на ком зиду била мапа. Доказати ово мећући мапу на сва 4 зида. Обрнути ђаке на север и питати с којеим је стране сад исток, а с које запад. Уредник.