Učitelj

БЕЛЕШКЕ 615

За труд скупљачима Друштво даје 10 одсто, а још 10 од сто примљене претплате од чланова нашег Удружења даће Учит. Удружењу. С тога шаљући претплату чланови Удружења треба ово да напишу.

Управа Учит. Удружења моли све другове, да се овој молби одазову не само ради ове личне користи, него више ради ширења пољопривредног знања у масу народа. ;

=

Писменост Словена. Међу Словенима у погледу писмености стоје на првом месту Чеси, Код њих само 4 особе од сваке стотине не знају читати и писати, код Словенаца 24, код Пољака 41, код Срба и Хрвата 4, а код Русина 75. Код Руса је тај број највећи. Међу свим европским народима су Чеси у погледу писмености на четвртом месту. Ова неписменост код Срба и других Словена ограничиће број исељеника у Америку, јер се тамо спрема закон, да се неписменим досељеницима забрани улазак, а то значи, да би многи морали остати овде, само зато што су неписмени. Али поред свега тога мора се радити на ширењу писмености, пошто се ни овде не можемо одржати, ако нам маса народна остане неписмена.

У помоћ српским школама! У пр. бр. донели смо белешку да ће мађарска државна власт затворити 14 српских школа у будимској епархији, ако се до 1. септембра не подигну школске зграде по плану, и да је за прикупљање прилога за ту сврху образован нарочити одбор, јер је наш народ у том крају врло сиромашан. Сад јављамо да се одбор обратио српском народу једним прогласом молећи за помоћ. Који год Србин зна за велики значај школе у опште, и за националну свест код потчињених народа посебице; ко год зна да је народ без своје школе осуђен на пропаст — не може према овоме остати равнодушан, и неће зажалити прилога, само треба вредних скупљача.

Неколико родољубивих имућних Срба већ су дали повеће прилоге, али то је још мало. Треба скупити још 66.147 кр. Овај одбор обратио се и нашем Удружењу за прикупљање прилога. Зато Гл. Одбор моли све учитеље-це да прикупе што више ових прилога и пошљу их Гл. Одбору.

Прилози ће се објављивати у свима српским листовима.

Овај одбор предложио је 10 разних начина прикупљања, међу којима су: да се дају прилози за ове школе место венаца умрлима, да се на Ускрс носи тас у свима српским црквама, да се приређују школске свечаности, да се од ђака свију школа прикупљају прилози. Обратити се за прилоге имућним корпорацијама и установама.

На посао вредни српски учитељи, кад је у питању опстанак једног дела српског народа.

Шефови политичких странака о измени закона о основним школама. По решењу конференције председника учитељских зборова, ишли су изасланици код шефова политичких странака да им и усмено представе стање основних школа и учитеља и да чују њихова мишљења о измени закона. |

Председник Удружења Урош Благојевић био је код г. Стојана Протића. Пошто му је казао све што је требало о учитељском покрету за поправку основне и продужне наставе, за поправку положаја учитеља у опште и њихових плата на по се, г. Протић је у главном одговорио ово: