Učitelj

616 ни но

Истина је да са школом не стојимо добро, јер немамо учитеља и на њихова места министри морају да постављају заступнике, који се за учитељски позив нису спремали и наравно да држава од таквих школа слабу хасну има.

Истина је и то, да школа у опште мало имамо и да ђаци морају по где где путовати по неколико сати, док својој школи не дођу, па се у путу догађају и језовити случајеви.

Невоља са школама огледа се и у томе, што и оно мало ђака, који походе школе, немају никаквих продужних школа, које би облигатно похађали, по свршетку основних школа, па се отуда и догађа то, да многи ђаци, који су свршили основну школу забораве доцније оно што су учили. ИМ то стоји: да према данашњој скупоћи нису довољне почетне плате.

Радикална странка трудила се, да све гране државног живота према државним интересима унапреди; она је и за народну школу много урадила и увек рада је била да с делима покаже да је она прва на раду за корист земље, па ће гледати, да уради и још све што треба према интересима земље п за основну наставу и за учитеље, и то ће јој бити једна од првих њених брига.

Урош Благојевић.

Г. Станиша Станишић био је код г. Јаше Продановића. Он му је — знајући расположење својих другова — изјавио ово:

— Он сматра учитеље као прву интелигенцију народну и као таква, она треба да има пресудан културни утицај на напредак и просвећивање народне масе. А за то' учитељи морају и сами бити на висини свога задатка и своје спреме. Он ће са друговима радити, да се укине члан 32. који ограничава грађанска и политичка права учитеља, као и то, да учитељи добију и она права, која им је устав одузео за слободну кандидацију за народне посланике..

— У том правцу, да би учитељи заиста могли вршити, и у школи и изван школе, свој благотворни културни утицај, мора се и закон о народним школама изменити, како би он задовољио тежње и захтеве учитеља и потребе народа и како би се издржавање школа, као пресудан фактор у животу народне просвете, могло пренети на извесан начин, са општине на државу.

— Знајући, да је учитељ душа школе, да су његове прилике тешке, да ће он радо и са пожртвовањем учинити све да просвети своју средину, да ће се за свој рад подврћи и школскоме надзору и захтевима државе и народа, радиће да се и плате како млађих, тако, по могућству, и старијих учитеља, повисе и њима наши учитељи задовоље, како би се с пуном вољом предали своме тешкоме раду.

— Он ће радо, с друговима, свагда потпомоћи кандидате учитеље, које народ истакне за посланике и учинити, да се на зборовима и бирачи и остали политички фактори у народу упознаду са значајем учитељске дужности и њихових тежња и захтева.

—_ Учиниће све, да странка изради свој просветни програм, у који ће ући и учнтељ и основна школа, у свима детаљима, кога ће се држати при решавању и доношењу просветних закона и питања у Скупштини и у странкиним политичким #0словима. Станиша С. Станишић.

Код г. г. Ник. Пашића и Ст. Рибарца олређени изасланици нису могли бити примљени, што су они били болесни.