Učitelj

618 УЧИТЕЉ

4. Пштање. Може ли се казнити родитељ за ђачке изостанке, ако ових нема на броју за 5 динара, даном затвора 2

Одговор. Ђачки родитељи кажњавају се увек онда, кад је рок за извршење претходне казне истекао (месец дана), а кажњавају се по броју изостанака, рачунајући од прошлог изрицања казне. Ако у томе времену нема 25 дана изостанака онда се не кажњавају они који морају затвором заменити. Али, како се при кажњавању не зна ко хоће да издржи затвор, а ко да плати, то се сви кажњавају према броју изостанака, па сиромашни до броја 25 (пет динара) одржавају затвор или га замењују новцем.

5. Пштање. Како се ослобођавају престарели ученици од школовања>. Одговор. Овакви ученици предлажу се службеним путем, са потребним подацима за испис.

6. Пштање. Кад се врши упис у 1 разред»

Одговор. Упис је већ извршен самим прегледом и пелцовањем. Тај списак — свештенички — преставља списак ученика 1 разреда, имајући у виду лекарске примедбе, које он мора учинити сад бесплатно. После те процедуре, извршене у мају мес., одбор може одабрати ученике према потребном броју, локалу, броју наставника, имајући на уму првенствено лане неуписану децу због малог локала, и такав свој списак шк. одбор шаље суду општинском да га саопшти дотичним ђачким родитељима. |, 2 и 3 септембра врши се пријем уписаших ученика. Тада се уписују још и они, који буди којим узроком нису уписати у мају. |

6. Пштање. Шта треба радити са ученицима који један разред уче две године па остану и треће године у истом разреду»

Одговор. Треба овакве ученике службеним путем упутити лекару ради прегледа и ослобеђења, а могу се и родитељи упутити да одведу децу лекару и донесу уверење о умној неспособности.

· Лекара треба да упозори управитељево писмо о успеху овог

ученика. мај

7. Питање. Има ли права наставник, који врши опште народне послове (срески или окр. посланик, поротник, општ. заступник), да тражи замену за то време у своме одељењу од својих колега.

Одговор. Има права да тражи, јер је то грађанска дужносш, за коју је одређена и казна ако је дотични не би примио и вршио.

| 3 = ј

'

4

3

4 м 4 Пе