Učitelj

ОБАВЕШТЕЊА 617

Ружна појава. У времену, кад нам је најпотребнија слога и искреност у питањима школског преуређења, уредник „Наше школе“ стално се труди да чланове управе Учитељског Удружења ружно престави и дискредитује код чланова Удружења, и то на основу неких његових произвољних „умозакљученија“. Тако у последњем броју свога листа, пишући о конференцији од 12. фебруара, вели: да ЈЕ боље да она није ни одржана, јер њему „изгледа, да је циљ те конференције био само маскиран споразумом о даљем раду на остваривању учитељских захтева. Прави је задатак њен канда био: рехабитовање пред министром и партијским главешинама“. Дакле, на основу онога што њему канда изгледа он злонамерно пише о: овако озбиљној ствари. Доста је Управа прелазила ћутке, у интересу слоге, преко оваког писања уредника „Наше Школе“. Више не може. У идућем броју биће: више о његовом писању о овој ствари.

ОБАВЕШТЕЊА.

Из школске администрације.

1. Гтшшање. Је ли довољно само лекарско уверење, па да се ученик ослободи школовања >

Одговор. Лекарско уверење без молбе и прописне таксе не може бити довољан докуменат за ослобођење, већ мора уз њега бити и таксирана молба за ослобођење било стално или само за једну шк. годину.

Таксирана молба и уверење увек се спроводе окр. школском одбору на решење. Ученик се не позива у школу док решење не буде донето.

2. Гтишање. Колико наставник може извинити највише изостанака у случају вероватне болести.

Одговор. Наставник може по своме уверењу да извини највише месец дана осуствовања. За више боловања наставник треба да тражи лекарско уверење, ради свог оправдања, а и због евентуалне злоупотребе.

8. Питање. Шта да се ради са ученицима, које казна натера у школу у половини године>

Одговор. Да се прими у школу, јер се затоим тражио, али да се обрати већа пажња на њега при предавању. Ако до краја шк. године не покаже повољан напредак, оставити га да понавља. А ако покаже довољно напретка у науци према времену учења, превести га у старији разред.

УЧИТЕЉ 41