Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ , 619

У јавним пословима интереси отаџбине налажу да има интелигентнијих људи, а међу првима треба да буде — учитељ.

8. Пишање. Удата а формално не разведена учитељица, у једном месту, може ли уживати станарину ма била у току брачне парнице.

Одговор. Не може, јер се сматра као удаша све док се брак не разведе.

Јов. Телебаковић учитељ.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ.

ЗАПИСНИК РАДА ГЛАВНОГ ОДБОРА ЗАПИСНИК Ш СЕДНИЦЕ

Управе Учитељ. Удружења. 7. септембра 1911. год.

Били су: Урош Благојевић, Дим. Соколовић, Василија [. Стојановаћка, Милева Антоновићева, Мих. Милошевић, Мих. Станојевић, А. Стојиљковић, Свет. Живковић, Мих. Сретеновић, Милутин Станковић, Милутин Радоњић, Илија Радосављевић, Јован Вуксановић, Ант. Младеновић, Гвозден Јовановић, Ник. Михајловић и Ж. Јовановић.

1. Прочитан је записник П седнице Управе Учит. Удружења.

Управа је примила записник с тим да се тачци 5. дода: поцени од 60 динара.

2. Прочитане су понуде Задруге за подизање Зграда и Теодосије Арсића и Стојана Новаковића за израду ограде око Учите„љеког Дома по плану, који је израдио архитекта г. Н. Несторовић.

Из поднетих понуда види се да Задруга за Подизање Зграда пристаје да подигне ограду по израђеном плану, за 4000 динара, а г. г. Т. Арсић, Ст. Живковић траже: 1. за копање темеља од ш3 1:50 дин. за зидање у кречном малтеру од ш3 22 дин., за тесање синклопа од топчидерског камена од т дужине 21 дин., за фуговање цементом од т= 2:80 дин., за гвоздену ограду 1:05 дин. од кгр. и за фарблње од тз 1:50 динара.

Управа је узевши у обзир обе понуде, као и гаранцију коју могу дати понуђачи, решила је:

Да се подизање ограде око Дома, а по израђеном плану, уступи Задрузи за Подизање Зграда по цени од 4000 динара, но с тим да Задруга за ову суму залије портланд цементом у дужини 6 до 10 см. у дворишту свуда између кућних зидова и калдрме и „између калдрмског камења и између олучног и калдрмског камена.

41