Učitelj

624 УЋИТЕФЉ

1. Председник Гл Одбора чита исправку, коју је он написао на чланак: „Неколико речи о Учитељском Удружењу“, штампани у

„Одјеку. Главни Одбор усваја у начелу ову исправку и решава да се она — нешто мало измењена — штампа у „Одјеку“.

9. Пошто Учитељски Дом, пре пријема, мора да прегледа општинска грађевинска комисија, одлучено је:

Да благајник Удружења положи општини потребну суму за излазак ове комисије.

3. Како су жалузине (завесе) за Дом приспеле на београдску жељезничку станицу, овлашћен је благајник да исплати потребну царину на њих.

4. По предлогу председниковом одлучено је: Да се ходници канцеларије, собе за музеј у Дому малају. Молера да нађе председник Гл. Одбора, и по споразуму са надзорним инжињером, узети цену за малање, па је поднети Управи на дефинитивно решење.

5. По предлогу благајниковом одлучено је: Да се 31 динар издатих за овогод. „Годишњак“, и 152 дин. више издатих за хонораре у „Учитељу“, ставе на терет позиције: непредвиђених трошкова, а 127 дин. више издатих за књигу приложника за Учитељ. Дом да се стави на рачун подизања Учитељ. Дома.

6. По предлогу Мих. П. Милошевића одлучено је: Да се Драги Стојковића послуж. изда 30 дин. што је чистила нека одељења за Учит. Удружење и вршила послугу 5 месеци. Ово да се исплати из позиције на селидбу канцеларија.

7. По предлогу Мих. Станојевића одлучено је да се буџетом одређених 900 динара испошље одмах Пакрачкој Српској Штедионици за српске учитеље увршћене у велеиздајнике у Загребу.

8. Прочитан је записник 1 седнице Надзорног Одбора и писма које је овај одбор упутио Гл. Одбору.

Гл. Одбор усваја ове напомене Надзорног Одбора који се тичу издатака, а што се тиче уређивања „Учитеља“, Гл. Одбор налази да је то ствар уређивачког одбора, о чијем раду даје свој суд Гл. Одбор.

9. Прочитана је понуда г. Павла Мајзнера за откуп његових књига. — Према решењу 28. учитељске скупштине ова је понуда одбијена.

10. Прочитано је писмо Мих. Стевановића учит. да су представници Московског школског одбора поклонили нашем Удружењу 141 књигу у вредности 180:58 дин. и 33 ком. књига, слика, цртанака, писанака и таблица у вредности 7434 дин.

Гл. Одбор прима ово са захвалношћу.

11. По молби г. Пере В. Јовановића учит. да му се одобри препис стенографских бележака са последње седнице 28. учитељске скупштине, Гл. Одбор је решио:

Одобрава се г. Пери В, Јовановићу препис стенографских бе-

а Ва сесз