Učitelj

366 УЧИТЕЉ

лазе у досаду. Наравно такав поздрав не треба само да буде до-

тицањем капе на глави, већ да се капа учтиво и смерно скине, па да се скрочи два три пута и да се натне. Тако то треба радити по селима, али по варошима и варошицама, то је већ теже извести,

пошто су ту сусрети старијих тако чести, да би ђак морао да иде

гологлав до куће. Ту би могли ђаци да поздрављају на исти начин само своје наставнике, сроднике и познате старије. Ученице треба старије да поздрављају као и до сада: погледом и клањањем према

старијем, а ређе и љубљењем руке, што би требало избегавати из.

више обзира.

6. Шта да се чини противу оволике школске прашине, која; је убитачна по ђаке, наставнике и служштеље2 — У нас школски служитељи чисте школске учионице и ходнике на брзину, у хитњи и као од беде. Због тога школе ипак, и поред редовног чишћења изобилују страшном прашином, која гуши и трује организме, који се у њој налазе. Да се учионица правилно почисти (помете) треба тај посао радити без хитања, полако и пажљиво, Метлу треба, при првом чишћењу што чешће квасити у чистој води.

Кад се учионица помете метлом, онда треба узети велику мокру

крпу (од саргије) натакнуту на једно подуже дрво (као оно којим се чисте хлебне пећи), па истом покупити сву ону ситнију прашину, која је заостала од метле, и пребачена помоћу ове при метењу.

Помоћу ручне мотке оквашену крпу треба окретати у кругу као.

оно хлебари кад чисте пећ од пепела. После овога треба ручном четком („портфишем“) скинути прашину са стоних дасака за скамлијама, са стола (катедре) пећи, дасака испред прозора, табла, мапе и др.' Уз ово треба бар три пута годишње премазати патосе. по учионицама, ходницима и канцеларијама нарочитим зејтином за скупљање прашине. Има више врста тога зејтина. Најбољи се показао ту, флорицин, који се с успехом употребљује већ неколико:

година по школама округа крагујевачког. На 10 [] м. довољно је

да се употреби један килограм тога зејтина, а килограм истог стаје око 0.90 дин. Уз ово није рђав и зејтин дутес, само што истом пре употребе треба додати на 5 кг. истог кг. гаса (петролеума) и за 20 п, д. терпентина. Он кошта око 0.80 дин. килограм, али на 10 [] м. тражи се око 25 3 кг. истог.

7. Има ли какво боље и Практичније средство за учење пи-

: Док сс учионица чисти служитељи треба преко уста и носа да држе везани: убрус, који је пре тога умочен у воду, па исцеђен.

5 ј 3 ! 4 | У 1