Učitelj

:390 УЧИТЕЉ

посетио и начелник Министарства Просвете г. М. Ј. Поповић и ново-постављени школски надзорник г. Вл. Д. Стојановић.

Породична жалост. Уважени дом Господина Андре Николића, Председника Народне скупштине и бившег министра Просвете задесила је велика жалост. Њетова добра супруга, госпођа Мила, преминула је 27. октобра ове године и сарањена у Београдском гробљу 28, истог месеца. Покојница је била дуже година и учите_љица основне школе у Београду. И као одлична учитељица и као одлична грађанка и као велика Српкиња, и нежна мати она је оставила најлепше успомене у овоме "пролазном животу. Смрт њена ненакнадим је губитак. Наше дубоко саучешће тешко "уцвељеном супругу њеном, а покојници нека Бог дарује рајско насеље.

Пажња друговима. У овој свесци „Учитеља“ штампамо оглас књижаре Натошевића из Новог Сада за најновије књижевно подузеће те књижаре издавања „Балканског рата у слици 1912—1913 год.“ о ком смо у минулој свесци проговорили у књижевним белешкама. Пошто је ово предузеће наших другова из Војводине веома корисно и похвално надамо се да ће се учитељи Краљевине Србије одазвати као што треба апелу књижаре Натошевића и примити се растурања овог епохалнога дела у коме је у слици представљена Историја оба рата у шире слојеве нашег народа, што год више могну, на шта им скрећемо пажњу.

Претплатницима „Наше Школе“. — Од уредника „Наше Школе“ добили смо овај апел да га саопштимо претплатницима тога листа. Већ је више од године дана прошло како је „Наша Школа“ престала излазити. Она мора из више разлога још за извесно време кренути своје излажење, да би можда доцније, у новом облику и са више снаге, наставила посао, на којем је пег година радила. Саопштавајући ово својим читаоцима, „Наша Школа“ констатује са жаљењем да јој је у току минулх пет "тодина остало на дугу прско 8000 динара претплате. Има их који за две, три, четирипа и пет година нису дали ни пет пара: има их који су још скупљали претплату од других, ти нису послали. Међутим, издавач и уредник Н. Школе, г. Вој. Р. Младеновић, који своје одсуство због болести искоришћава на страни ради студија, налази се, пошто оскудна учитељска плата није ни изблиза довољна за скупи тамошњи живот, у врло неповољним материјалним приликама. Али мислимо да би дужници требали да се бар сад одазову својој дужности. Нарочито колеге, чије школе дугују претплату, требало би да њу наплате и пошљу. Новац се може послати или г. М. Станојевићу, уредн. Учитеља; или лично г. Младеновићу, Џопперовзћ, 17 1 2лапсћ (Зећуе12). | ·

„Наша Народна школа.“ Педагошки лист Наша Народна Школа, који издаје и уређује наш друг и члан Главног Одбора Учит. Удружења г. Душан Р. Михаиловић, излазиће и даље. Уредник њен је премештен је из Кличевца на Умку код Београда и тамо треба слати претплату и све остало што се тиче урадништва.