Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 389“

шењем та одлуке, Главни Савез ће одговорити својој дужности, и доказати меродавнима, да би они реформом осн. школе и побољшањем учит. стања, издржавања нар. школа и т. д. одговорили народним жељама и жељама јавнога мњења, које је готово да поздрави извршене реформе у том правцу. Ми се радујемо што је учитељство постало неопходно у културном препорођају нашега народа. Али с правом захтевамо, да и чланови земљорадничких задруга, и њихови просвећени претставници из унутрашњости и Београда, изврше свој дуг спрам учитељства и убеде меродавне о потреби брзе реформе осн. нар. школе!

Потребно законодавно решење. У старим границама Краљевине Србије налази се доста учитеља и учитељица, који су услед разних неприлика, морали напустити рад у Старој Србији и Македонији и доћи у Србију. Они су овде постављани за заступнике или привремене учитеље па доцније полагали испит и постали стални. Њихове године службе нису признате и ако су се обраћали више пута Народној Скупштини. У нашој јавности чешће пута потрзато је то питање и подизат“ глас у корист ових учитеља јер није право да они за свој патриотски рад уместо награде трпе казну. Ми држимо да овим људима треба помоћи да дођу до својих права. А сад је згодна прилика да се решењем учитељског питања у Новој Србији реши и ова ствар.

Прославе годишњице ослобођења. У октобру и новембру ове године прославиле су све наше вароши и варошице у Новој Србији врло свечано годишњицу“ ослобођења свога. У извођењу ових прослава узели су видног учешћа и наши нови школски надзорници са учитељима и учитељицама који су тамо постављени припремивши ма брзу руку колико се где могло да и школска деца манифестују радост што су срећни да су дочекали жељену слободу.

Главни Одбор нашега Удружења честитао је општини Битољској прославу овом депешом: „Председнику Општине Битољске Господину Лешњаревићу. Главни“ Одбор Учитељског Удружења као представник учитељства Краљевине Србије придружује сс вашој радости у данашњој прослави годишњице ослобођење Битоља и жели да под животворним зрацима слободе Битољ дочека најлепшу будућност,

Похвална вредноћа. „Наш колега г. Никола Јањић, учитељ у Клењу Мачванском положио је на нашем правном факултету дипломски испит. Г. Јањић је пре 14 година положио гимназијску матуру и уписао се на филозофски одесек наше Вел. Школе, али због сиромаштине морао је се примити учитељске службе у којој је и данас као одличан учитељ. Ну пре 5 година он се упише на правни факултет и исти успешно доврши. Ми честитамо г. Јањићу на уложеном труду и постигнумом успеху. Г. Јањић је једини учитељ у Србији са правним дипломским испитом.

Учитељски банкет. 23 новембра ове год. приредили су Београдски учитељи и учитељице у хотел „Империјалу“ банкет своме бившем школском надзорнику г. др. Миливоју Јовановићу, који је разрешен од надзорничке дужности и постављен за инспектора сред. школа.

На банкету су били скоро сви Београдски учитељи и учитељице, које је на ово заједничко вече прикупила љубав и поштовање према човеку који је за неколико година свога надзорничког рада у Београду, умео да покаже какав треба да буде један школски надзорник. Том приликом учитељи су предали г. Јовановићу један скроман али леп спомен — сребрену кутију за дуван са натписом: „Своме бив. надзорнизу Др. М. Јовановићу. Београдски учитељи и учитељице“. Банкет је