Učitelj

396 УНИТЕЉ

гулишу одношаји између школе и општине, да се осигура уреднија наплата станарине, да се уреди школски надзор те да он у истини буде помоћ учитељу и школи, да се материјално стање учитељско побољша и да се што пре дође до јачег контигената спремљених наставника са редовном спремом и т. д.

Господин Министар је саслушао пажљиво говор г. Соколовића.

По том је узео реч 7. Душан Михаишловић те је у лепом го вору насликао стање школе и учитељства у коме се оно данас налази, нарочито после ових ратова; изнео бедно издржавање школа и исплаћивање учитељске станарине; злоупотребе које се чине са скупљањем приреза због чега највише пати школа; указао на ненормалне просветне прилике; изнео бедно стање учитељско које је погоршано сада после ових ратова у којима је учитељство участвовало у огромном броју; изнео заслуге учитеља у овим ратовима, њихов рад и на бојном пољу и у позадини и најзад обавестио Господина Министра о праведности и умесности учитељских жеља и захтева.

После овога говора узео је опет реч Господин Минисшар и казао углавном ово:

— Из ваших говора ја могу да увидим да су ту две ствари: једна која неће наићи тешкоћа а друга о којој ја не могу сам ништа одређено учинити. Прва ствар се тиче издржавања школа и наплате учитељске станарине. Мени није досад било познато да има толике неуредности у скупљању приреза и издржавању школа. У осталом нико ми није о томе чинио никакве представке. Нека Управа вашега Удружења поднесе писмену представку о томе па ћу ја издати распис подручним властима и најстрожије наредити да се неисплаћена станарина наплати и изда учитељима а и снабду, школе потребама. Што се тиче остварења закона кога ви тражите ту ће ићи мало потеже. Нама треба за сад много новаца. Војска се мора држати на окупу а ви знате шта то стаје. Морамо трошити на железнице и уређење нових крајева. И при најбољој вољи за просвету се сад не може одвојити. Доцније видећемо.

После овога пошто је Г. Министар морао сљедовати позиву на неку конференцију изасланици Гл. Одбора захваливши се на пријему опростили су се са Г. Министром пошто су извршили мисију за коју су били одређени.

Код Г. Министра Финансија. “

Према одлуци Управе -Учит. Удружења одређени су били г. г. Дим. Ј. Соколовић, Ђорђе Којић, Мих. М. Станојевић и Чед. Тодоровић чланови Гл. Одбора да посете Господина Пг. Лазу Пачу-а Министра Финансије и да га интервјуишу о његовом гледишту на измену закона о народ. школама, а нарочито о финансијској страни његовој, која се односи на поправку материјалног стања учитељског. У исто време они су имали да обавесте Господина Министра о стању у коме се налази учитељство нарочито данас после ових