Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ - 397

ратова у којима је оно у великом броју учествовало и о неминовној и неодложној потреби побољшања учитељског стања.

Како је код Господина Министра Финансије немогуће добити друкчији пријем нето преко начелника Министарства то је одређен Госп. Мих. М. Станојевић уредник „Учитеља“ да се споразуме с госп. Начелником кад може Господин Министар примити ово иза: сланство Учитељ. Удружења.

Мих. М. Станојевић је отишао ради тога у Министарство Финансије 11 децембра ове год. и пријавио се начелнику Госп. Срећку Тешићу. Овај га је примио и пошто је изложио нашу молбу и циљ нашег доласка код Госп. Министра Финансија, Господин Начелник је отишао у канцеларију да све то саопшти Господину Министру.

Господин Министар Пачу одговорио је начелнику да он не може примити изасланике Гл. Одбора Учит. Удружења због великих послова, саслушао је намеру нашег доласка и обавештења, али је упутио изасланике да се обрате Господину Министру Просвете — као надлежном.

Код шефа Напредне Странке Господина Стојана Новаковића,

Изасланици Главнога Одбора г. г. Мих. М. Станојевића уредн. „Учитеља“ и Станиша Станишић, који су одређени били да посете шефа Напредне Странке, Господина Стојана Новаковића, да га интервјуишу о гледишту Напредне Странке и његовом личном гледишту о реформи народне школе и просвете и могућности остварења законског пројекта о народним школама у данашњим приликама, поднели су овај извештај.

После кратког увода, који се махом дотицао просветног рада данас, чиме се Господин Новаковић јако интересовао, а нарочито о увођењу сталног школског надзора, о постављању и одзиву учитеља у Новим крајевима, о раду учитеља и школских надзорника у Новим крајевима, прешли су изасланици на циљ њиховог доласка.

Пошто су укратко изложили стање основне школе и учитељства, данас, и потребу што скорије реформе школске, изразили су да су они дошли код њега као изасланици Главног Одбора Учит. Удружења да га замоле да им он као шеф Напредне Странке каже какво гледиште заузима Напредна Странка према реформи основне школе и хоће ли потпомоћи преко својих посланика у Нар. Скуп. штини да се реши закон о народним школама у овој скупштинској сесији. У исто време замолили су га да им каже и своје мишљење о томе и да ли ће он сам својим великим аукторитетом, који неоспорно ужива као научник и једна од најугледнијих личности у нашој земљи, прихватити учитељске захтеве изражене у резолуцији учитељске скупштине и потпомоћи да се закон о основ. школама сад у овој скупштинској сесији, реши.

Господин Новаковић је врло љубазно одговорио изасланицима

,