Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 399

лама који би требало изнети пред Н. Скупштину, и да Вас умолимо, да припомогнете да се он изнесе и реши.

Љуб. Давидовић. Јест. Добио сам неки дан писмо Гл. Одбора и резолуцију учитељске скупштине. Ја мислим да ће Министар поднети предлог. Треба да поднесе... Право је... Читам неки дану новинама да има 1700 празних учитељских местар ;

Мих. Сретеновић. Треба отварати учитељске школе, треба решити материјално стање учитељско и издржавање школа што пре, па ће бити учитеља.

Љуб. Давидовић. Јесте. Ми смо у странци већ о том разговарали. Моја странка неће бити противна побољшању материјалног стања учитељског. Право би било, о том нема спора, повећати бар почетне плате на 100 дин. месечно. Чини ми се, ви сте нешто више тражили 120 дин. колико ли>

Чед. Тодоровић. Не. Ми смо тражили почетну плату 1200 дин. годишње.

Љуб. Давидовић. Јест. Ја сам то помео с предлогом г. Светозара Ђорђевића. Он, чини ми се, предлаже више него што сте ви тражили. Ваљада стога да би се имало шта „кресати“, па опет да дође на 1200 д. год.

Ја жалим што нисам могао, кад сам био министар, да повећам почетне плате на 1200 дин. Такве су онда биле прилике. Буџет ми је био ограничен, и с коликом сам сумом располагао, толико сам и учинио.

Два су главна питања за која ви морате придобити људе у Н. Скупштини: побољшање материјалног стања учитељског, и издржавање школа. Остало су већином чисто стручна и школска питања, у којима неће бити опозиције. Ја понављам, да ће моја странка прихватити предлог у том правцу. Само не знам, како ви мислите о издржавању школаг Да ли би било добро одузимати то од народа2 Ја не бих желео да учитељи буду благајници, и да. они прикупљају новац за школу и њим рукују. Знате, да наш свет хоће да виче на оне који рукују новцем. Хтео бих од тог да поштедим учитеље. Нарочито прирез за издржавање школа, ако власти неће да купе, ко зна да ли би се боље купио од свештеничког бира» Би ли могао округ да издржава школе» Чини ми се да је то и у садањем закону >

Чед. Тодоровић. Било је покушаја у неким окрузима да округ набавља ђачке потребе и књиге за све ђаке. Али су изашле велике суме, и брисане су у Министарству Финансија. Наш пројекат | тражи да држава одржава школе. Нама је, најзад, главно, да школа уредно прима што јој припада.

Мих. Сретеновић. Нека школа прима редовно дванаестину буџета код пор. одељења. ј -

Чед. Тодоровић. Наша је мисија свршена. Ми Вам захваљујемо, и надамо се, па ћете Ви, и странка којој сте шеф, потпомоћи захтеве учитељске.

Мих. Сретеновић. Нама је стављено у дужност да посетимо