Učitelj

398 УЧИТЕЉ

да је он лично вазда био пријатељ основне школе и учитељства и да ће учинити све што може са своје стране да се питање, које учитељи сада траже, реши на користи учитеља и основне школе, али да решење тога питања не лежи ни у његовој моћи ни у рукама Напредне Странке. Он је уверен и ако није износио сву ствар на решење Главном Одбору Напредне Странке, да Напредна Странка неће бити противна решењу школскога и учитељскога питања јер су напредњаци увек били пријатељи народне просвете. Само посланици Напредне Странке не могу предњачити нити узимати иницијативу у законодавном послу о основ. школама баш из разлога, симпатичних учитељској ствари пошто су они у опозицији. Очевидно је како је у интересу учитељске ствари једино да је смисли, правац јој да и поведе је скупштинска већина и Влада. Тога ради се вели Господин Новаковић — обратите Влади и скупштинској већини који су из свију разлога дужни да се побриву о поправци учитељског стања. Најпосле то је умесно и по томе што су узитељи у већини радикали и залагали се за стварање Радикалне Странке па и допринели да она тако силно набуја и ојача. Иначе г. Ст, Новаковић није пропустио да нагласи и своју жељу да се учитељи оставе политике и да се што већма ограниче на толико дубоку и многострану своју културну и просветну задаћу у обнови српскога народа. Колико дубље у томе буду заронили, у толико ће више признања стећи у народу. Указао је као на пример на добро нацртан задатак учитеља у књизи „Учитељева писма“, за коју " се радује што зна да је из пера једног учитеља. - По овом је вођен разговор о тешкоћама које задају Влади бригу око решења овога питања е финансиске стране али и Господин Новаковић се сложио са изасланицима у мишљењу да је · питање о уређењу народне просвете врло важно и прешно питање као и остала питања, којима се данас Влада занима, нарочито сада кад се удара темељ културном раду у Новим крајевима. Изасланици су срдачно захвалили Господину Новаковићу на усрдном пријему и обећатој помоћи и опростили се с њим.

Ова је посета била 29. новембра ове године.

Код шефа странке самосталних радикала Г. Љубе Давидовића

Одређени изасланици Гл. Одбора г. г. Чеда Тодоровић и Мих. Сретеновић, који су посетили шефа самосталне радикалне странке г. Љубу Давидовића, поднели су овај извештај:

Према решењу Гл. Одбора, посетили смо шефа самосталне Радикалне Странке г. Љубу М. Давидовића предселника београдске општине 92. децембра т. г. у 3 часа по подне у његовој канларији. Његово мишљење види се из. разговора, који су потписани с њим имали. Стога износимо тај разговор с г. Давидовићем.

Мих. Сретеновић. Ви свакојако знате због чега смо ми дошли. Ради смо да чујемо Ваше мишљење о пројекту зак. о нар. шко-