Učitelj

402 УЧИТЕЉ

Министру Просвете. И, кад он на Шо пристане, сшвар је гошова. Ја вам желим успех.

На питање: Можемо ли рачунати на његову и његове странке потпору, ако Г. Министар Просвете поднесе свој пројекат, којим би се ишло ка остварењу праведник учитељских захтева, г. Драшковић је рекао: „70 је непотребно и да говорим. У то не шреба ни сумњаши.“

Код шефа националне странке Господина Пу. Воје Вељковића

Изасланици Гл. Одбора Учит. Удружења г. г. Стева Ђорђевић и Милосав Радишић који су одређени били да посете шефа националне странке посетили су г. Воју Вељковића и поднели овај извештај:

Част нам је известити Глав. Одбор, да смо синоћ, као изасланици, посетили шефа националне странке Г. Др. Воју Вељковића и потанко га обавестили о тешким приликама, у којима се данас налазе основ. школе и њени раденици, па смо га замолили да нам каже какво гледиште има национална странка по питању реорганизације основног школовања. Он нам је одговорио:

Клуб моје странке није у својим седницима претресао то пи"тање, те вам ја овом приликом не могу дати тачна обавештења о мишљењу моје странке и мога клуба о томе, али вам могу у моје име рећи, да ја високо ценим просвету и просветне раденике и да налазим да држава и у свом саопштеном интересу треба што пре да приступи реорганизацији народног школовања. Када то питање буде стављено на дневни ред у народној скупшини од меродавни фактора, ја ћу с моје стране учинити све што могу, да се оно реши "у корист основ. школе и учитеља. Сем тога ја ћу ово питање ускоро изнети пред моје другове, у клубу и том приликом ћу сазнати и њихово мишљење и о томе можемо доцније опет разговарати.“ Господин Стојан Рибарац није био у Београду, те с њим нисмо ни могли говорити о овоме питању.

Напомена.

Према заједничком договору свих чланова Управе Учитељског Удружења, целокупна Управа Удружења посетила је одмах после учитељске скупштине Господина Министра Просвете и замолила да чује његово мишљење о измени закона о народним школама. Господин Министар био је тако љубазан те је опширно пропратио пред члановима Управе развитак овога питања и стање у коме се оно данас налази. Ту његову реч, са говврима г.г. Милана Смиљанића, Душана Михаиловића, Душана Илића и осталих, који су тумачили расположење учитељства и стање основне школе и учитељства у данашњим приликама — уредништво овога листа послало је Господину Министру да прочита и учини своје коректуре. Како Господин Министар није могао ни до закључка овога броја да то сврши и пошље уредништву, није ни могло то саопштење ући у

сала

а са с 25

а аа