Učitelj

406 ЛИСТА К

Међутим борцима за ослобођење класичних земаља Србинових и наше учитељство узело је видна учешћа. Учитељи српски, са пуно самопрегорења борили су се раме уз раме са онима, који суу школи одушевљавали и припремали за тај велики историјски дан.

Једни су се борили у ланцу, а други су радили у болницама, тајећи рањене борце и оболеле витезове и међу њима тешко рањене и оболеле другове, од којих су неки после дужег или краћег _ боловања умрли, предавајући дух Богу са уверењем, да су према силама својим одговорили дужностима својим и као Срби и као. хришћани и као другови и као браћа. Умирали су и падали јуначки на бојном пољу са осмејком на лицу, јер су знали: да је слашко умрети за отаџбину. Благо народу са таквим учитељима. Будућност је његова.

ХХХ Учитељска Скупштина све нас је задужила пажњом према 'изгинулим и умрлим друговима својим за време ратовања, јер су они смрћу својом доказали: да су Отаџбину и поробљену браћу љубили више свега: Крвљу својом, запечатили су љубав своју. Гробови њихови, немо ће казивати и најдаљем потомству, како се живи и мре за отаџбину. Ранама својим и витештвом својим. оплели су лавор венац не себи, но целом српском учитељству. И оно се тиме може и сме поносити, јер је и крв српских учитеља залила помене, на којила је подигнута величанствена зграда Велике Србије; и они су жртвама својим допринели да се у Круну Краља Ослободиоца стави драгоцени камен, који ће и најдаљем потомству указивати: да је ову Круну ставља на главу Краљу Ослободиоцу слога и учешће васколиког Српског народа.

Госп. учитељи, ликови палих ваших другова треба да красе сваку брпску колу са ликовима других јунака и да им о прослави "Сва Саве" првога" срнекбгепроеветитеља побусавате гробове и отржетег ипенао одозаборава педзивањер шИкових -дела. олочВи све дужни ова да унините! јер пали тарутов ваши могу еветла“ образа "изаћи аеаб витезови пред цара чЛавара соби друге -косввскег јунаке чији су гробдви "девећени 22 кадтерпеки учикевихнред: велаСрнекога Филозофа пе онародиве учитељад оф теја Орбанбвића и" оца новије кавижевности вука карађића о [07 90 нлвбима! моју еетеневом рећи заснаву“ коју сте предати срнскеј наредној чеколијвисоко је изжинута. радбм ''ВодољубивиХ врпекбе учитељства а књижевне и“ваша народног благб! које све траку“ нити бо аиеоли беРиви те мудрб јео некориннено“ ва побре ОВЕН народа, који је данас великим делом ослобођена зр чјекињено ви 5 о