Učitelj

714 УЧИТЕЉ

ственик једне панораме, за чију се набавку у претпрошлој години пружила згодна прилика. Она је смештена у једној школи у средини вароши, те је тако без великог трошења времена сви ученици могу посећивати. Од пре кратког времена у нарочите вечерње часове даје се прилика и грађанству да је може посећивати, али њен главни циљ јесте, да свима ученицима, како из виших тако и из народних школа, послужи као очигледно средство. И она испуњује тај задатак на особит начин. Слике се добијају од царске панораме из Берлина, и до сада су без изузетка биле ванредно лепе и — снимљене по природи —- веома верне. Помоћу њих се на тај начин ствара код деце савршено јасно схватање. о чему дечји састави дају најбољи доказ. За реалну наставу, нарочито за наставу у географији, представљају једно ненадмашно помоћно средство. Ма како живо описивао Норвешку, Јапан, Цариград и др. учитељ тиме — па макар то било и на темељу посматрања — никад не може код детета створити тако јасне и легитимне представе, као што то може да учини посета једне панораме. И каква радост за децу кад са својим учитељем свих шест до осам недеља могу ићи у панораму! Пред њима се отвара тада један сасвим нов свет, и они замишљају да се налазе у каквој земљи бајки. Често то исто бива и са учитељем, за кога је ово једно одлично средство за образовање. Да, Хајлбронци не желе никако да им панораме нестане.

Учитељски суд части. Баварско Учитељско Удружење одлучило је да и суд части и изборни суд установи при сваком среском удружењу. Између осталих одредаба њиховог статута налазе се и ове главније одредбе.

Суд части је надлежан до расправља све поступке и погрешке чланова, који наносе штету части и угледу учитељског сталежа, удружења и његових чланова. Одлука судска може гласити: 1, да се окривљени ослобођава кривице; 2. да се саветује; 3. да се опомиње; 4. кривац добија укор; 5. упућује му се претња искључења из Удружења; 6. предлог искључења из Удружења. Ако суд осуди окривљенога због каквог ниског преступа, онда мора следовати предлог о искључењу из Друштва. Против пресуде изборног суда члан Удружења може у случајевима под 2, 3 и 4 апеловати на скупштину среског друштва. Преговори и саветовања су тајна. Чланови суда части су обавезни да чувају дискрецију о вођеним преговорима а сваки члан Удружења обавезан је да у случају свађе са колегама или његовим укућанима пре подношења судске тужбе тражи посредовање суда части и изборнога суда. Дужност је чланова Удружења да следују позиву суда части. Оптужени има права да позива сведоке и да тражи смењивање пристрасних чланова. У том случају на место одбивенога ступа заменик. Још је сваки оптужени овлашћен да из реда редовних чланова учитељског друштва изабере себи заступника, који ће његову ствар заступати.

И нови статути Саксонског Учит. Удружења предвиђају судове части при среским друштвима. Д.