Učitelj

ХРОНИКА 115

«Хронике

ЈУРА АГРОЉЕ РОВ ОР

Приликом претреса Државног буџета у Нар. Скупштини чуло -се је, нарочито приликом претреса буџета Министарства Просвете, доста лепих говора од појединих народних посланика и из опозиције и из већине скупштинске. У тим својим говорима сви су они једнодушно тражили корениту измену данашњег просветног система и поправку учитељског стања. Ми ћемо гледати да све те важније посланичке говоре и опозиционих посланика и посланика скупаштинске већине, макар у изводу, пропратимо у нашем листу — а за сада отварамо ступце овим лепим говором нашег друга г. Ми-ладина Стевановића учит. у пензији и посланика за округ ужички који је држао на [Х састанку Нар. Скупштине у марту месецу.

Господо посланици!

Ја нисам мислио да говорим сада о промени закона о народним школама, нисам зато, што је приликом "упућеног питања од стране моје и мојих другова Господин Министар Просвете одговорио овде у Скупштини пред свима нама: да ће пројект закона о народним школама поднети још овој Окупштини.

Али ме је на овајговор изазвао г. Милутин Станојевић. Он је у своме говору нагласио: да су два учитеља из опозиције опочели борбу и са владом и са господином Министром Просвете па и са скупштинском већином, тражећи измену закона о народним школама и побољшање учитељеског стања — па је г, Милутин нашао за умесно да притекне у помоћ овој двојици учитеља из опозиције.

Ја господину Станојевићу изјављујем као стари учи. тељ топлу благодарност што је и он, макар и у дванаестом часу, дошао до уверења да је већ крајње време да се приступи промени закона о народним школама и побољшању просветних радника, али му замерам што у свом говору монополише то право само за опозицију.

Господо овим питањем, питањем о измени закона о народним школама и побољшању учитељског стања, бри-

_ пе