Učitelj

716 УЧИТЕЉ

немо бригу и ми учитељи из владине већине (са деснице одобравање). О овом питању вођена је дебата и у партијском клубу владине већине, у клубу посланика Радикалне Странке; ту су сви посланици, почев од сељака па до Министра Просвете, изјавили жељу: да се још у овој скупштинској сесији изнесе пројект закона о народним школала. (Гласови са деснице: тако је.), у коме ће се унети побољшање учитељеских плата.

Да је господин (Станојевић редовно посећивао скупштинске седнице, он би без сумње чуо: да су сви говорници, а нарочито сељачки посланици из народа, у начелној буџетској дебати изјављивали жељу о што екоријем подношењу пројекта закона о народним школама као и о побољшању просветних радника. Ја и њима као и господину Станојевићу изјављујем своју благодарност на бризи и старању о народној школи и њеним радницима.

Господо! Ову прилику не могу пропустити, а да не напоменем једну погрешку која се од дужег времена провлачи. кроз наш просветни систем.

Увек се већа пажња поклањала средњим и стручним школама него основној народној школи.

Господин Новаковић, кога ја много ценим и сматрам као нашег најбољег научника, у своме говору истакао је важност подизања нашег универзитета и са научног и националног гледишта а основну школу напоменуо је на последњем месту.

Ја не поричем ону важност о подизању универзитета, коју је поштовани господин Новаковић истакао у своме говору о важности и задацима универзитета, али ми из говора господина Новаковића изгледа да он хоће и жели просветну реформу одозго од универзитета.

Ја сам слободан овде изјавити да се не слажем ни са овим мишљењем.

Моје је скромно мишљење, господо посланици, да наша просветна, реформа треба да почне од темеља, од основне школе. Кад се тај темељ постави правилно, јако и темељно, онда тек од тога темеља треба ићи даље.

Господо, ја не би имао шта против тога, кадаби се наш просветни систем почео једновремено изводити иу основној и у средњој и стручној па и ној | настави, на нашем