Učitelj

Х РОЊИКА 119

ја рђав свештеник јер се за тај позив нисам спремао.

Господин Министар је морао у недостатку квалификованих и оне неквалификоване узимати за наставнике, да би колико толико подмирио потребу школе и изашао на, сусрет многим општинама, које кукају и траже учитеље па ма какве спреме они били.

И ово су господа посланици, палијативна средства, која могу бити колико од користи, толико и од штете по нашу правилну основну наставу, јер није наш народ узалуд казао: „Од невешта и гора плаче“.

И ови му разлози налажу да при завршетку мога говора замолим господина Министра Просвете да у најкраћем времену поднесе пројект закона о народним школама. (Са деснице: Бурно одобравање).

___ Вести о закону о народним школама

Приликом претресања просветног буџета у Народној Скупштини на питања више г.г. народних посланика Господин Министар Просвете је изјавио да ће закон о народним школама бити поднет на решење Народној Скупштини. Толико можемо известити наше читаоце а даље још ништа није нам познато. Комисија која | је имала да среди податке за регулисање просветних прилика у новим крајевима свршила је поверени јој посао.

Свршетак првог течаја Бивши егзархиски учитељи који су били позвати на двомесечни курс у Београд свршили су течај и разишли се својим кућама и сад чекају постављења.

Учитељски стечај и распоред Министарство Просвете расписало је стечај за попуњавање празних места у старим границама Краљевине Србије. Комисија за вршење избора и учитељскога распореда отпочела је свој рад.