Učitelj

ОПШТА ПЕДАГОГИКА 627'

људе и обухвата шире кругове људске. У почетку важи такво мо-. рално осећање само за најближе људске кругове, као за чланове фамилије, пријатеље и људе из најближе околине са којима. васпитници долазе у додир. Али почев од сопствених болова, и задовољства, од сопственога искуства васпитаника прошири се њихов круг мисли све више и више, а оно што је морално везује се на тај начин за све веће и веће масе представа. Овде дакле игра спољни наставни машеријал своју праву улогу, а не као што мисле Хербаршовци. Наставни материјал узима се из садашњих или прошлих друштвених односа као на пр. из историје, лепе књижевности, која. истински посматра живот итд. и везује са искуством васпитаника. Што се на овај начин објасни представи сликама, и покаже примером васпштачевим, — ушиче не само јако и дубоко него и очигледно ; јер се васпитници на овај начин преносе у положај широких кругова људи и реагирају на оне узроке, који овима доприносе бол или задовољство; јер су и сами били у таквом положају“ и патили од истих или сличних утицаја.

При уопштавању и преношењу моралног осећања на више људске кругове изводе се морални принципи. Тај процес бива на тај начин, што васпитаници постају свесни и осећају, да су и други. људи њима слична бића и зато теже, да избегавају све оно што би другом причињавало непријатност и да раде на томе, што другом доприноси користи; шада они нагињу да раде на срћеп других и да не желе ни другима,оно, што ни сами себи не би желели. Проштрењем њиховог круга мисли изводе се: субреципају п проширују њихови морали принципи чиме џи њихова воља добија један одређени правац у погледу на друштшвне односе. На овај се начин шире у исто доба социјална етика и социјална педагогика са индивидуалном етиком и индивидуалном педагогиком.

Извођење моралних принципа бива лагано из моралног осећања. Исти односи, осећања према представама који вреде за најближу околину, постепено се преносе на све људе; али однос моралног осећања спрам моралних принципа не остаје увек један и исти. Проширењем круга мисли, односа и моралног осећања на све већу и већу количину људи, морално се осећање изазива све ређе и слабије тим удаљени представама; оно се ограничава на најближу околину: али оно проузрокује постанак моралних принципа, који се односе како на најближе тако и на најудаљеније представе. Тако долазе функције моралних Принципа пошћуно. под. владом ума. Да би се пак дошло до таквих моралних принципа, морају“