Učitelj

ОПШТА ПЕДАГОГИКА 643:

бити и нацијонална школа и нацијонално васпштање. Њима се. људи науче да живе у слози и љубави један с другим, као грађани једног народа, па тек доцније, много доцније после 100—200 · година, да могу постати подобни за живот као светски грађани, . Најпре, дакле, нацијонализам па после космополитизам. Нацијонализам је претеча коснополитизму, као савршенијем облику друшт-. венога развића у будућности.

А из овога се јасно види ово:

1) Да је доба у прошлом и садашњем веку потпуно нацијоналистичко ;

2.) Да је национализам последица друштвеног историског развића;

3.) Да је потпуно Српско уједињење највећа нацијонална народносна потреба.

Да би се потпуно и правилно развила нацијонална осећања, потребно је следеће:

1) Ширење и гајење код васпитаника и у маси идеје о уједињењу Српства, да кад наступи одсудан час, да се тој идеји жртвују и живот и имање.

2.) Стварањем што већег броја писменијих синова и кћери Српског Народа, те да би се наоружали што већим знањем, јер су знање и потпуна писменост и уметност најбоља средства у националној борби. — То се најбоље и најбрже постиже отварањем. што већег броја народних и др. школа, потпуно. уређених, као и осигурања њених наставника што јачом спремом и материјалним. обезђењем.

3.) Подизањем индустрије и привреде у свима њеним облицима потребно је да народ постане независан од навале стране индустрије и да се материјално поткрепи, да развије своју индустрију и своју привреду, које ће нам непосредно користи чинити и уједно нас материјално уздићи, да бисмо у одсудним тренутцима могли иу Малерицнииви погледу притећи својој Отаџбини у помоћ;

4) Припремањем модерне и најбоље ратне спреме, да бисмо. грубу силу одбили равним начином.

То нацијонално пак васпитање добија се само у нацијоиалној. школи. У њој се наставни планови удесе у нацијоналном духу; а и сами наставни методи удесе се у нацијоналном духу. Стварање првога услова зависи од највише просветне власти, а стварање овога другог зависи од наставника-ца, јер. је наставник „душа