Učitelj

650 М НАИМЕ ЈЉ

ће га заинтересовати, у схватању цифара. Наравно школа не може конкурисати животу, докле школа не постане школа рада. Зато се ми радујемо томе, што нам се у цртању орнамената открива област која је сама по себи достојна изучавања, у којој деца налазе расположење и веселост и која их у исто време привлачи да се занимају бројевима, јер карактер орнамента зависи од бројева који су у њ ушли.

Разуме се, ту се треба ограничити простим средствима правим линијама — хоризонталним и вертикалним, тачкама, круговима, троуглима, четвороуглима и неким облицима звезда. Но помоћу тих средстава ипак се може постићи велика разноврсност у поретку, особито ако у помоћ узмемо плајваз у боји.

Зато се може узети за основу ма који наставни план цртања. Због тога ћу се ја ограничити на још неке незнатне напомене.

Било би с наше стране неразумно придржавати се овде старога места, који захтева тачност, подједнако дебеле линије, правилно делење уговора итд. Узмите у руку мек плајваз, креду за таблицу, наоружајте се црним плајвазем у дрвеној кутији, или, ако је могуће плајвазима у боји и смело приступите цртању. У несавршенствима тих орнамената, која су нацртала сама деца, и јесте лепота, ако су само проникнути непосредношћу, коју придаје вера у сопствене силе, потпуно непринуђавање детета. Поправке, показивања, овде су у суштини излишни.

Ипак учитељ мора обраћати пажњу на дечје цртање, мора се о њима бринути. Они га морају зарадовати, ако је то само могуће. Свака је похвала у исто време и подстицај. За многе је ученике и то похвала, кад учитељ посматра њихове цртеже и поводом њих учини каква објашњења.

За учитеља је то од велике важности, јер је он дужан уверити се да ли се деца интересују за рад, испољавају ли у њему љубав и разумевање.

Слабим ученицима учитељ треба да чини поправке али само каткад. Много је корисније дати им за суседе сигурне, услужне другове. Главна основа свакога заједничкога живота треба да буде узајамна помоћ, а разред представља собом мало друштво, које живи својим животом. Учитељ се јавља као главни помоћник, који помаже онде, где други не могу помоћи. Он мора да буде обазрив према свима дечјим потребама и страдањима. Не долази он у разред, да донесе зло већ да га одстрани. Тек ће се тада према њему ученик понашати са поверењем и дозвољаваће учитељу да