Učitelj

МЕТОДИКА 651

учествује у његовим радостима, тек тада ће му поверити своје мале. тајне. |

Развијати дух другарства, друштвености треба да буде главна задаћа наше школе на супрот данашњој школи, која побуђује ученика, да за себе задржи све што је боље, да ни ским не дели своја знања, која развијају у њему лажно частољубље, да се не радује својим и туђим успесима, већ му развија завист.

Цртање орнамената представља собом и негативне стране. Побуде за занимање бројевима има извесне границе. Да би нацртали пантљику или ленту, ја могу провести 2, 3, 4 вертикалне цртеи једну хоризонталну линију; 3, 4, 5 кругова разредити наизменично са 2, 3, 4 четвороугаоника, или извесну комбинацију поновити 3, 4, 6 пута једно испод другог; могу поделити 5, 6, 7 кругова у извесном простору; да би нацртао звезду морам разредити круг или угао од 3609 на 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 делова. Но не треба одрицати сваки значај горњим вежбањима. Нама не треба ни бољега приступа у област бројева и боље припреме за та вежбања. Пошто операције с бројевима не чине главни циљ оне ће се јављати тако интезивно, као што се то ретко може видети у другим случајевима. Четири квадрата распоређена око средњег квадрата, четири круга око квадрата, четири квадрата око круга итд., — све то'даје чудну «слику броја 5. Звезду са осам кракова врло је лако нацртати. Две прве линије већ нам дају четири тачке; међу њима се проведу још две линије и звезда готова. Но како да се нацрта звезда са шест кракова На табли је нацртана таква звезда. Но како да олакшамо тај рад» Ми полазимо било из перпендикулара било из трокраке звезде. Разуме се, треба се вежбати у цртању и трокраке звезде. Но деца ће сасвим разумети, јер свака црта пресеца празан простор на пола. А кад се деца науче да цртају трораку звезду, онда у цртању шестокраке и деветокраке звезде неће имати никакве тешкоће.

Још једно вежбање у рачуну може се с успехом сјединити са цртањем. Ја бих чак рекао да ти послови држе један другог, тј. цртање се олакшава рачуном. При извесним, тежим цртежима, биће корисно рашчлањавати поједине предмете на њихове саставне делове и њих цртати одвојено. Тада сваки део може бити раздељен на црте и цртом готово по такту. На пример кула се може нацртати на следећи начин: цртају ученици један спрат 1, 2, 3, 4 на њега додају низак троугаоник 5, 6, поврх тога други троугао горе

42%