Učitelj

652 УЧИТЕЉ

7, 9, затим ветроказ, две црте на лево 9, 10, широка равница на десно 15 12,18.

Сва деца, гледајући на своје цртеже, још један пут проверавају број црта да би све било правилно. На овај начин могуће је вршити многа друга вежбања.

Правити куће, уметати прозоре, врата, дометати оџаке, стављати громобран на кров, ударати прозорске оквире стакла итд. То се лакше може постићи појединим деловима.

Може се одвојено вежбати у цртању најразноврснијих форама доћи до извесног реда у слагању. ! Х 1 јесте крст, 2 Х 2 — кров са громобраном, 3 Х 1 — застава на мотци.

Благодарећи тако корисним вежбањима, која по моме мишљењу, треба да чине главну основу, задатака аритметике у !. разреду, вежбања у рачунским радњама губе свој значај.

После тих претходних вежбања могли би већ прећи на практичне животне задатке у границама до 100, у исто време одговарајућим вежбањима развијајући код ученика брзину и навику за решавање задатака у границама 10—20.

После тога се може прећи на све четири рачунске радње.

Сабирање и одузимање најглавније су радње. Замислите само, да се сва очигледност за упознавање с те две рачунске радње, у већини основних школа, састоји у премештању куглица на шипци час с леве на десну час с десне на леву страну. Размислите о томе и осетићете ужас од празнине и мртвила, у којој се развија дух хиљадама ученика народних школа.

Да загледамо боље у каквој се форми у животу дечјем прво појављују сабирање и одузимање. Може бити, она налазе примене при скупљању слика, поштанских марака, при игри у лепштире, у кубиће итд. Предавање и треба да узме за полазну тачку једно од оваквих занимања.

Кад ми не би били толико педантни, ми би, као што ваља, оценили игре у народној школи. Оне имају неоцењиву особину да везују интерес дечји и при том су одлично средство за развиће дечје брзине у решавању задатака. Но мени се чини, да су се по неки савремени учитељи усудили, да празним играма оскрнаве места, "намењена за свету службу. У крајњем случају остаје могућност узети задатке из економске стварности, нарочито у зимње доба. Но ја препоручујем, да се уведу сличне игре у саму школу, само у томе случају, кад се врло слаби ученици морају занимати рачуном после задатака. По моме мишљењу, то је безусловно штетно;