Učitelj

618 У и тв ЈЕ

се хоће да се прошири круг рада Министарства Просвете и уреди надзор над основним и средњим школама. Уз то увучена су и два друга елемента из специјалних закона (зак. о нар. школама и зак. о уређењу Гл. Просв. Савета) која се односе на реорганизацију Просветног Савета и 'Окружних школских одбора.

Како се овим пројектом обухватају и друге ствари које се не дотичу основне наставе и немају за нас везе и интереса као што су нпр, питања о средњо-школ. настави и др. то ћемо се ми у овоме приказу задржати само на ономе што се тиче нас учитеља и основне наставе.

О уређењу основне наставе и регулисању свих чињеница од којих зависи напредак правилног школског живота писато је у нашем листу врло много а све наше идеје, погледи, жеље и одлуке у томе погледу формулисане су у пројекту Учитељскога Удружења кога је израдила ХХУШ | Учитељска Скупштина.

Жао нам је што надлежни слабо обраћају пажњу нашим предлозима и одлукама од чега, разуме се, пати највише општа ствар а за жаљење је што се при изради овог законског пројекта није чула и учитељска реч. Да су меродавни фактори и они којима је била поверена израда овог законског пројекта водили рачуна о израженим жељама и погледима учитељства у пројекту Учитељ. Удружења све би оне ствари које се тичу основне наставе а обухватају се овим законом, друкчије биле разрађене. А овако види се дасу људи, који су састављали овај пројекат законски, гладали на основну наставу кроз туђе наочари.

А сад да пређемо на ствар. Начелно узевши Учитељско Удружење не може имати ништа против тога што је Министарство Просвете дошло на ту идеју да треба проширити свој рад и учинити поделу у више одељења за сваку врсту надлежности по категорији школа и установа које потпадају под управу и надзор Министарства Просвете. То је добра ствар и то захтева сама природа послова и брже отправљање администрације. Ну како је основна школа засебно тело које има своју специјалну улогу у народном животу, и како она има везе и са државним и самоуправним органима то је потребно да она има своју нарочиту управу или одељење које ће стајати с Министарством у од-