Učitelj

УЧИТЕЉЕВ ВАНШКОЛСКИ РАД 665

већ био утврђен пут за његов доцнији просветни рад. Јер одмах штампањем песама и прича народних, он задобија за читаоце цео Српски народ. Тако, да и данас он мртав више просвећује српски народ него сви ми живи. Јер српски народ још нема омиљенијих књига од Вукових пјесама. То је учинило да се у народним библиотекама само Вукове песме траже и читају. Народ још није навикнут на хладну прозу. Тражи поезију народну, тражи оно што је из његовог срца извађено, што је његова машта створила, што и неписмен може разумети. Вукове се књиге налазе данас свуда почевши од библиотека највећих вароши, до сеоских колеба.

Што се тиче осталих популарних књига за народ има више узрока њиховом слободном продирању у народ. Први је тај што је 780» народа неписмено. Неписмен не тражи књиге зато што је неписмен, писмен не чита зато их још довољно не разуме и што му није развијен укус и прохтев за читањем. А нико се не стара да му га развија, и да упознаје са корисним књигама, сам наслов књиге није у стању да каже шта има у њојзи. Већ остаје да сам својој иницијативи чита песмарице Вукове, сановнике и рожданике и на таквом просвећивању се задржава већ 50 година. И. да није још вашарских торбара са песмарицама на продају, не би народ ни до тих књига дошао.

Тако стојимо са селима, а не стојимо боље ни са варошима. Има људи и то добро школованих који сматрају да су стеченом дипломом о свршеном школовању све постигли у погледу образовања и да им више у опште не треба. Па сматрају за гњављење сваку даљу понуду у том погледу. Такви ће увек радије дуплирати порцију ћевапчића или чашу пива, него што ће дати грош или два за корисну књижицу. А од такве непросвећене интелигенције има да полази иницијатива за народно просвећивање. Може ли она омилити народу књигу, кад и она не воли да чита књиге и може ли она испунити онај задатак, који се од ње очекује 2,.

У последње време варошка се. публика задовољава поглавито читањем новина. Од како је новинарство и књижевни посао за себе од тога доба се књига сразмерно мање купује и чита. Још кад би ово новинарство вршило свесно тај посао, онда би се с те стране могло очекивати много користи.

Има још један узрок слабог интересовања народног за читањем, а то је тај, што се писци и издавачи при издавању књига за народ не држе никаквог система. У последње време популарна књижевност се почела нагло да развија код нас, али без пажње и про-

УЧИТЕЉ · 48