Učitelj

из школског живота 675

суду, суд капетану, капетан надлежној власти, где је ђак, и тако. од Јанка до Марка, а с родитељем ђачким за кике због казни за: изостанке. :

Кад дође ђак из друге које државе, са сведоџбом или без. ње, оће ли се и у који разред примити, постаје такође једно спорно. питање. Деле села у једној општини школско имање, како тада врше.

Док није изашао званични „Просветни Зборник“ многи учитељи нису имали ни најпотребнијих расписа, рецимо о начину и подацима, који иде уз молбу з“ испис ђака, те су у томе поступали, често, на ужас надлежних.

Због неуређених архива и НОВЕ расписа ишле су траљаво и многе друге ствари.

Није се знао, а и сад се често не зна, поступак за отварање нове учионице; не зна се поступак за грађење нове школе; ако је школска авлија мала, не зна се, коме се треба обратити за одобрење, да се ђаци пусте у порту, ако поп не да. Отуда после сукоби, размирице и један сталан хаос у школи и око ње.

Не зна се шта ће се са ђацима, који целе године не иду у школу, — неизвршене новчане казне још им иду и на руку; шта ли ће се с овима по свршеном испиту» Не зна се поступак за накнадне испите и за примање или држање приватних ђака или ђака из иностранства. Не зна се тачан поступак у тражеру“ одсустава. од стране учитеља и управитеља.

Не зна се, шта да се ради, у случају, кад нема метле, четке, фамулуза и кад се школа не опере и не омете, — оће ли се ђаци. пустити кући или неће итд.

Голем је број случајева и момената, у којима овлада дебео. мрак, те се не зна, како да се у њему изађе на светлост. Разноврсни су односи остали непредвиђени, незамотрени или ако су се појавили остали нерегулисани, неуређени...

МЦ Школски одбор.

Вредило би рећи што год и о ауторитету школскога одбора,. као једне законске чињенице, које, истина, има на артији, — али у ствари не. То „у ствари“ се разуме тако, да школски одбор. нема никакве меродавне власти. Његова решења председник или кмет у судници не извршује и ако је иста донео као председник школског одбора.

Школски су одборници људи, обично несамостални. Њих бира председник и одбор општински између својих људи. Ретко ће они