Učitelj

680 УСНЕ НТВ

Из овога је јасно да, по свом постанку, ова реч једино може гласити Григорије (Григориј), а не Глигорије (Глигориј). Последњи облик нема потврде ни у старословенском језику. И данас се говоре и један и други облик, од којих је онај с групом гр (Григорије, Григориј, Гргур, Гргул и сл.) наслеђен старински облик (григорић, гругорше),

Према томе, треба говорити и писати: Григорије, Григоријев, Григоријевић (а не: Глигорије, Г. лигоријев, Глигоријевић),

(Свршиће се.)

Школеко и проеветно кретање у евету

А) СРПСТВО И СЛОВЕНСТВО

РУСИЈА

Педагошки заводи у Русији. Од како се је указала потреба, да се сваке године отвори 10—18.000 нових школа, од тада се почела водити и нарочита брига о спремању персонала за основне школе. Отуда је последњих година почео да расте и број учитељских института и семинарија. Тако је 1911. године отворено 4 нова учитељска института, 10 нових учитељских семинарија а 15 учитељских семинарија претворено је у четворо-разредне. Према извештајима Министарства Просвете стање ових педагошких завода било је следеће:

1. Учитељски институти. — Првог јануара 1912. године било је учитељских института 21. Ти су заводи, изузевши Александровски у Тифелису и Виленски јеврејски институт, установљени за спремање учитеља градских школа а по уредби од 31 маја 1872. год.; Александијски институт поред тога спрема и учитеље за основне школе. У Виленском јеврејском институту спремају се само учитељи за јеврејске основне школе.

Број наставника у институтима износио је: 291.

Школски курс у тим институтима траје 3 године само у Александријском и Виленском Институту траје 4 године. Сви хришћански институти имају опште планове и програме са незнатним разликама. У престоничком учитељском институту уведено је као необавезно учење немачког језика а у свима институтима предаје се.

а вео