Učitelj

ШКОЛСКО И ПРОСВЕТНО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 685

Чланови депутације стекли су уверење да има доста посланика, који за учитељске захтеве имају увек и довољно лепих речи, али су оне далеко, врло далеко од дела (скоро као и код нас).

Напослетку депутација је у заједничкој седници одлучила: да се припреми све што ли било потребно за једну велику манифестацију свега учитељства у Аустрији, која би се извела у Бечу, ако се за то укаже потреба и ако на њу позове председништво савеза и словенских и немачких учитељских друштава.

Мо В 1

Организација Немаца у Хрватској и Славонији.

Недавно се скупило 300 Немаца на збор у Руми. Они су овај збор сазвали ради организовања свога а поглавито због школских питања. Збором је руковао уредник Пешзсћез Мојкзђја-а. Он напомиње како су се раније овде Немцима смејали, кад су радили на својим пословима. Ми смо се сами помагали и идемо успеху, рекао је даље. Говорник је казао да је организацији главно да се помогне школским приликама Немаца а по том и економским. Организацију ће помагати одбор немачких госпођа. Прва главна скупштина организације одржаће се у Осјеку. Говорник износи статистику школа у Хрватској и Славонији 1496 основних школа те на сваких 1775 становника долази по једна школа. И у овом броју школа има их 130 без учитеља. Од 399.309 за школу дорасле деце школује се свега 274. 183! Да није приватних школа школске би размере – много жалосније. (|)

80% ђака не добијају никако поуке из немачког језика, то их

боли. Томе они не могу а да не помогну. (516 !) М. В. П.

Јеврејске школе у Угарској.

Јеврејима је, изгледа свуда добро, тако је сада време, али жао да им је у Угарској, бар што се школе тиче, боље него ма где на другом месту.

Јевреји у Угарској имају 94.000 за школу дорасле деце. Пошто су они расељени (управо) по многим местима, то не могу сву своју децу да школују сами у својим јеврејским школама. Сада по званичном извештају Угарског Министарства Просвете, Јевреји имају: