Učitelj

686 У НИТЕЉ

416 школа са 832 учитеља и 33.000 ђака. Угарска држава субвенира јеврејске школе са 558,889 Кр. У горњи број јеврејских ђака нису урачунати они са виших. школа и Универзитета, а њих је такође велики број. МА В1.

Б) У НЕСЛОВЕНСКИМ ЗЕМЉАМА

АМЕРИКА

Изложба деце и награђивање.

Знамо за изложбу коња, крава, оваца, жита, поврћа, воћа, _ цвећа итд. Али да се идеца могу излагати и награђивати — непознато нам је. Сад и тога има у разним крајевима Америке. Њујорк је мало закаснио, па ипак је и у њему 19. априла 1913. године, приређена прва изложба изврсно однеговане деце.

Мисао о тој новој врсти изложбе поникла је у сеоским реонима. Размишљањем о изложбама у опште земљораднички је свет дошао до закључка, да, од свих Божјих створења, мали човек — | дете — изискује и заслужује онолико исто, па и веће, пажње и | неге, колико и све животиње. И када су пољопривредним изложложбама додате и изложбе деце, на којима су лекари одређивали награде најздравијој деци, потпуно је разумљиво што су такве изложбе оберучке прихваћене од свеколиког становништва. Питање о томе, који је најбољи начин неговања па да дете достигне онај

ниво до кога доспева одлично однеговано ждребенце, — и нехо-

тице је покренуло родитеље да чешће долазе у додир са лекарима и да траже савете и читају књиге о правилном неговању деце.

Посећујући изложбе деце лекари су брзо запазили да родитељи варошке деце имају много које чему да се науче од роди- | теља пољопривредника. Родитељи оне деце, која нису могла бити _ награђена, или чак ни пуштена на изложбу, ипак су се користили _ добијањем корисних лекарских савета из области дечје хигијене и. васпитања, те је у изгледу да им деца до године буду награђена ако сад нису. Утакмица је моћна чињеница у целокупном животу. | Она је поставила темељ одлично организованом покрету у приређивању изложаба ове врсте.

Друштва за снабдевање чистим и здравим млеком, друштва, за побољшање дечјег живота и разноврсни клубови ускоро су обра-