Učitelj

Школско И ПРОСВЕТНО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 2 987 зовали један савез. Доцније су им пришла у помоћ и богата фи-. лантропска удружења као и лекари — специјалисти.

Ова прва њујоршка изложба јесте почетак читавог низа изложаба, које ће се, с времена на време, приређивати у разним крајевима Њујорка, као и по другим местима.

Ово такмичење у неговању свога подмлатка јесте и врло практична и врло корисна појава. У томе послу материнској љубави, која, на жалост, није увек довољна за паметно и рационално неговање деце, долази у помоћ и наука, помоћ лекара специјалиста и других искусних лица. И у Њујорку, у коме већ постоје општински санитети за децу и у коме је филантропски рад одлично организован, те би, изложбе деце јевтине, приступачне и једне од најомиљенијих установа, које све живо жели, воли и необично цени.

Чим се, на неколико недеља раније, објави дан приређивања изложбе, одмах родитељи, матере и оцеви, похитају лекарима, или њиховим помоћницима, ради прегледа деце и даван дозволе за излагање. Дозвола се даје само онима родитељима чија су деца најприближнија идеалу потпуно здраве и нормалне деце.

Изложба се приређује обично у дечјим болницама, ако их има близини, јер се тамо могу наћи потребни инструменти за преглед и мерење. Чим лекар прегледа које дете, одмах попуњава штампани бланкет у које уноси и своје напомене у облику савета. Оригинал се чува, а копија се даје родитељима на употребу.

Деца се прегледају појединачно и увек у присуству матера. По свршеном прегледу раздају се награде у присуству свих матера, а по том лекар држи предавање о васпитавању и кеговању деце, којом приликом даје — упутства матерама, чија деца нису награђена, саветујући их да рационалније негују децу, како би до године могла бити награђена.

Ево сличице са једне изложбе приређене у Денверу, јануара 1912. године. и

Изложено је око 300 деце разних друштвених сталежа и на_ родности. Преко 50 лекера специјалиста за дечје болести, за грло, носне и ушне болести, невролози, прегледавши изложену децу приступише раздавању награда, који се чин обавља са великом свечаношћу, рекао би човек да је прослава какве народне свечаности.

Огромна маса света око отворене арене, на којој се раздавале награде, очекивала је тај најсвечанији тренутак. Кад је председник изложбе давао награде, које су износиле до 1000 динара једна, урнебесним клицањима није било краја.

Мати једног двогодишњег детета, добивши прву награду и