Učitelj

622 УЧИТЕЉ

%

4

могу ову деликатну дужност да врше на задовољство школе, који су провели век свој у основ. школи и који познају боље њен живот и оно што њој треба него: професори и факултетлије.

Интересантна је једна ствар која пада у очи у овоме пројекту а то је одредба из завршних наређења којом се предвиђа да за прве надзорнике средњим школама и прве обласне инспекторе могу бити постављена и лица без испита који се тражи чл. 23. и 30. тог пројекта. Међутим шога: нема за среске надзорнике — учитеље /....

Тога двојства не сме бити. Или треба ослободити и прве надзорнике осн. школа испшта или одредити да и надзорници средњих школа и обласни надзорници морају ове испште полагати.

Што се тиче надзорничких плата оне су овим пројектом тако мизерне да се по њима судећи тек може рачунати какве ли ће бити плате учитеља по обећаном (!) закону о нар. школама !

Пројектом Учитељскога Удружења је предвиђено да плата среских надзорника треба да буде она коју је дотични имао кад је ступио на тај положај као учитељ с додатком једне прекоредне повишице од 500 динара. Ова се плата повишава после сваке 3 године док не достигне максималну плату 4500 дин. Сем плате надзорник треба ла има станарину у новцу коју је имао: у месту са кога је кренут за надзорника и 1200 дин. додатка на име путовања. Као новина у овом пројекту од битне важности је и: преуређење Гл. Просв. Савета и завођење окружних просветних савета.

О потреби преуређења Гл. Просв. Савета код нас је много говорено, и опште је мишљење да се данашњи Гл. Просв. (Савет, овакав какав је данас, преживео и да не одговара духу времена и потребама којима. је чамењен.. Стога је уношење ове новине о преуређењу Гл. Просв. (Савета оправдано. Нарочито је добро што је предвиђено да се и Гл. Просветни Сивет дели на одсеке: за вишу и средњу и основну наставу, само није прецизирано ко улази у састав чланова одсека за једну а ко за. другу грану на-