Učitelj

лонписи 701

Сада имамо у Тетову пет школских зграда са 26 одељења, а у срезу 29 са 30 одељења.

У Тетову је последње године пред ослобођењем било уписано 262 ђака, од којих је до краја године половина напустила школу, сада има 1090 уписаних, а 1727 редовних. У срезу је било у свих седам школа уписаних 210 ђака, а сада има 1450.

Народ воли школу. За 30 дана 29 села оправило је школске зграде и набавило најнужнији намештај, тако да се ове школе не би постиделе ни пред многим српским основним школама у старим границама Србије.

Села, која немају учитеље, врло често моле да им се поставе учитељи. Понека села обећавају чак и храну учитељу, само да им дође.

Сва су села близу једно до другога, а Доњи Полог у пролеће, лето и јесен даје такво уживање какво се ретко где може наћи. Кестенове горе, шимширова брда, многобројни поточићи, Вардар, долине и плодне равнице с једне и Шара с друге стране дају и пријатна одмора духу и здравља снази.

Тетово. Ж. ЈОВАНОВИЋ.

Урошевац, 9. марта 1914.

Намеран сам да читаоцима „Учитеља“ пружим слику школских прилика у овоме срезу, у ком сам вршилац надзорничке дужжности. Држим да ће бити од интереса. Почећу прво са школским зградама. =

Као и у осталим крајевима Нове Србије, исто тако и у овом срезу, школе су смештене у зградама, на које се никад није помишљало да ће служити задатку, којем данас служе. Од школских зграда само три су сталне, а остале су својина приватних лица, цркава и вакуфа. Две некадашње магазе за жито, две црквене собе, три џамијске зграде и једна бивша механа морале су се узети за школске зграде, јер других, подеснијих зграда, није било. Отуда су те зграде не само неподесне, већ оне ничим не одговарају ни хигијенским ни педагошким захтевима. У њима су обично високе, узане, стрме дрвене степенице, које ничим нису заштићене; учионице су мрачне, мале или несразмерно велике, са прозорима на свима странама, са непосредним улазом с поља. Просторије тих зграда због тога је тешко чисто одржавати, а нарочито их је тешко