Učitelj

702 УЧИТЕЉ

_ загревати. Један или више дирека, који подупиру плафон; многи углови, плехане пећи са безбројним чунковима, огњишта, врата и прозори опредељују распоред намештаја и учила школских. Њих и поред најбоље воље учитељеве није могућно удешавати по психолошко-педагошким захтевима.

Ништа бољи нису ни учитељски станови, који су смештени у тим зградама. Стан школе готовушке, у Сиринићској Жупи, убитачан је за учитеље и породице њихове. Собе за спавање су са земљаним подом; старим храстовим вратима; плафоном од грубих дасака, које су пуне инсеката. У тој згради затекао сам: општинску судницу, крчму и — попову собу, поред учионице, собе за ноћивање ђака и учитељевога стана. Квадратни прозори тога стана велики су 70—100 ст. и затварају се споља дрвеним капцима.

Школска дворишта су мала, мрачна и не насута. У једном дворишту биле су магазе и коњушнице. У многим двориштима су · гробља, а сва су дворишта неравна, без хладовине и ограђена су високим зидовима.

Ну, за турске управе у овим крајевима тако је и морало бити. Нашим је грађанима било врло тешко добити дозволу за отварање и зидање школе. И оно што је добивено било је у опасности да свакога трегутка буде уништено обешћу каквога Арнаутина, који су често, кад им се прохте, присуствовали часовима у нашим школама и стављали своје „примедбе“. Учитељи су били немоћни да то спрече, јер их је турска управа толерирала и подржавала.= _ Највећу тешкоћу у просвећивању путем школа у овим крајевима чини оскудица школских зграда. У срезу неродимском има

пет школских општина са 350—500 домова у којима је немогућно _ отворити школе не зато што нема учитеља, већ због тога што се

ни један од тих домова не може употребити за школу и учитељске станове. Преправљати их и откупљивати значи утрошити половину онога новца, од кога би се могла подићи нова школска зграда, па ипак немати школске зграде. Ну, то је и неизводљиво било у безбуџетном стању, у којем су се школе овамо налазиле.

1 Ти су људи увек волели школу у којој је једино обрађивана веронаука. Према нашим школама у којима им је верска настава дозвољена преоусретљиви су.

2 Мерио сам топлоту једне загрејане собе у готовушкој школи (и она је била

овако подељена: на даљини 1,5 т од пећи 279 С., а на супротном крају учионице.

између прозора 9' С. више нуле. ~ •

а а