Učitelj

дописи 703

Да би се што пре дошло до добрих школских зграда и учитељских станова предузео сам ове послове :

1. Са лекарем и среским начелником одабрао сам од сеоских и општинских утрина у свима школским општинама земљишта за подизање школских зграда, градина и воћњака у величини 1—1 72 хектар. Захваљујући политичким школским одборима, како хришћанских тако и мухамеданских општина, то је земљиште поклоњено и пренето у својину новообразованих школских општина. Сва су земљишта ограђена или ошанчена.

2. За подизање школских зграда на томе земљишту основао сам у свима школским општинама, без обзира на то постоји ли у њима школа или не,- „Фонд за зидање школских зграда“, и унео у предрачуне школске за ову годину суму од 1500—2000 динара. Та ће се сума, можда мало смањена, редовно уносити у буџете док школске зграде не буду подигнуте, уређене и потпуно снабдевене. |

3. За помоћ сиромашним школским општинама иницијативом инспектора и окружнога начелника унете су потребне суме у буџете среске и окружни буџет.

4. Школске су општине предузеле рад за превлачење потребне количине камења и песка.

5. Упућена је молба Шумској управи да се школским општинама по предрачуну и плану одобри сеча потребнога броја дрвета за дрвену грађу у државним шумама у Љуботену, Неродимљу, Петрову и Топилу.

На тај начин надати се је да ће већина школских зарада још у овој години бити подигнута и покривена; остали послови оба-

У

виће се на њима у првој и другој наредној години.'

Наставиће се Бор. Млад.

Цирих, 15-ХИ-1913. (Свршетак.)

Једноставни задаци школскога рада претпостављају за управу једноставну, чврсту вољу. Та воља мора да буде пречишћена; благост и строгост морају да се спаре у мудрој мери и размери, говор и поступање морају да буду строго доследни. Ученик несме да схвата ову вољу као приморавање, он треба, напротив, да јој. се потчињава с осећањем радости.

1 Дужност је нагласити да представници полициских, војних и других власти указују и моралну и материјалну помоћ школама.