Učitelj

Закон о народним школама 243

изводити. Закон је мртво слово на артији. Учитељ је душа школи. Ако наш народни учитељ схвати свој позив и у будућности као што га је лепо схватио у прошлости — а ја сам уверен да ће он то учинити — наша школа ће процветати и и њени трудови донеће резултате које народ од ње очекује.

Старо друштво које је почивало на сили и праву јачега, које се борило за одржање старог поретка, старих погледа и идеја, преживело се. Оно полако уступа место новом друштву, новоме животу, који развија свој разлог за опстанак на поштовању битности код сваке индивидуе у људском друштву онога што је у њој човечанско.

Те идеје су продирале кроз хучну вреву великог социјалног потреса створеног великим светским ратом, запаљеним на Балкану, и оне су давале снаге малим народима за исполинску борбу противу вековних угњетача и моћних непријатеља. Те идеје су пољуљале темељ старих и моћних империја које су се вековима одржавале с престолима и крунисаним краљевима. Те идеје су донеле слободу нашем троименом вековима угњетаваном и напаћеном народу нов живот.

Али тај нов живот захтева и нове задатке.

Трагови непријатељских утицаја који. су све чинили и сва средства употребљавали да наш народ не дође до свести о јединству и слободи, који су завађали и разбраћали наш народ, који су се старали да га одржавају у глупости и незнању који су га сваком приликом употреољавали као средство у служби својих циљева — ти шрагови су још неигглађени. Народ наш још није духовно сав прибран и духовно сједињен. Још у њему има старих традиција и отровних клица сепаратичног и клери калног мрачњаштва. Све то треба поправљати и чистити. Али главно је да су гарантије ту, да ће тих трагова нестати. Оне су у слободи, у јединственој држави, у здравој свести националних раденика у учитељском поимању схваћања својих дужности.

Велико дело народног уједињења је у главном извршено, али оно је у исти мах и покрет и позив на рад.

Ту је створено велико поље рада народној школи и народноме уједињеноме учитељству.

Живели !