Učitelj

34

Г. Селаковић: Г. Инспектор има права у многоме, али има места где деца неуредно похађају школу и ако имају у свему одличне учитеље. У његовом срезу неки су шк. одбори сами повишавали казне и нико се од ђачких родитеља није жалио.

Г. Д. Младеновић: Силом се не могу деца натерати у шхолу, сељак ће то изиграти. Од радљивости наставника зависи како ће бити похођене школе, Не требају нам велике казне, већ лепе школе и добри учитељи.

Г. Б. Радуловић: Све дотле, док се народ у маси не просвети, казне морају постајати. Оне су у овом времену насушна потреба с обзиром на несавесне родитеље. Истина је да је уредније похођење школе код бољег и уреднијег учитеља, али је и то истина да и код таквих учитеља има пуно случајева непохођења школе. Мишљења сам, да казне треба осетно пооштрити.

Г. Ј. Петровић: Три су главна узрока непохађању школе: економске потребе (да деца раде код куће), непривлачност и безинтересност „школе и наставе, и непросвећеност родитеља т. |. непоимање потребе школовања. Мисли да овде казне не помажу и противан је пооштравању казне.

T. П. Алексачдровић: Школа треба да је у што тешњој вези са кућом. За учвршћење ове везе најпогоднија су т. зв. родитељска већа. Помоћу ових већа може се све постићи. Наводи пример како је он на једном збору председника и блатајника општинских успео да наплати шк. прирез за све школе · у свом срезу. То се може исто покушати и са родитељима који не шаљу децу у школу. Уверен је да би било успеха.

Г. Т. Јаковљевић: Кад би наш сељак био толико просвећен да може да схвати важност школе, онда би казне биле илузорне, али — на жалост — то није случај. Деца радо иду у школу, али их несавесни родитељи задржавају и зато их треба кажњавати. |

Г. Ст. Станишић : Губитак радне снаге у ратовима главни је узрок што деца у оволикој мери изостају од школе. Тога није било у толикој мери пре ратова, но, свакако, да ни доц“ није неће бити. Пало му је у очи да су матере радије слале децу у школу него очеви. Противан је повећавању казни и због тога, што би те казне погађала махом сиротињу. Мисли да би родитељска већа била од већег утицаја,

Г. JL ]. Филиповић: Добар наставник није довољан па