Učitelj

35

да похађање буде уредно. Наводи примере из свог среза где је код добрих наставника рђаво похађање, а код рђавих, добро. Деца која не походе школу, махом су деца пропалих родитеља или жена инвалидкиња, које живе неморалним животом. Према неваљалцима треба применити законске мере ради те деце, која ће нас некад благосиљати.

Г. Ж. Крстић: Масу домова рат је оставио на цигло једном — ђачићу — једној мушкој глави, Шта ту казна помаже2 Учитељ је стожер у селу, и ако он буде на свом месту, он ће наћи начина да и ђаке и ђачке родитеље приволи за школу.

Г Б. Качавенда мисли да треба претходно све учинити да не дође до казне, али да казне ипак треба да постоје за оне, који се на други начин не могу привслети.

Г. Ј. Костић: Казне морају постојати за несавесне родитеље. Сваки управитељ, треба да буде енергичан у прва два три мес. шк. године и онда ће и даље ићи добро. Ако ђак изостане само 1 месец, онда ће после остајати због тога, што не може да постигне и настава га више не интересује. Казне се морају дословце примењивати. -

Г. Урошевић. Овој ствари дато је више важности, но што заслужује. Много је важније решити питање подизања шк. зграда и спремања учитеља, него ово. Предлаже да се пређе на следећу тачку дн. реда.

Г. С. Новаковић: Лепа реч више постиже, но најстрашнија казна. Износи примере из свог надзорн. рада. Највише зависи од учитеља и његове умешности и љубави према послу.

Г. Инспектор : ја сам истакао питање : да ли казне треба пооштрити или не; а никако да ли их треба изоставити, како «су то неки погрешно схватили. Е

Пошто се дискусија отегла доста дуго, то г. Инспектор „даје :/, часа одмора.

После одмора решено је већином гласова : Да казне треба „пооштрити.

За овим г. Инспектор отвара дискусију о 4. тач. днев, реда :

o здрављу ученика.

Његово је мишљење да је главни услов за одржавање доброг здравља код ученика, чистоћа и предлаже да се у свакој општини саграде, макар најпримитивнији дезинфекциони апарат за купгтила.