Učitelj

36

Г. П. Александровић додаје да треба правити чешће заједничке излете са ђацима и заједничке ручкове, где би деца заједнички јела све што су понела.

T. Ж, Савић: Срески лекари су неактивни у погледу спречавања згразннх болести код деце. Често пута распуштају школе само на оси, акта Упр. школе без да су и једнога ђака прегледали.

Храна је код сеоске деце нехигијенска и претерано слаба. Требало би пре свега васпитавати родитеље. Предлаже да се за све школе набаве хигијенски судови за пиће воде, судови за прање руку, дезнифекциони апарати и купатила.

Г. Ј. Костић: У његовом срезу све су школе већ на путу да добију хигијенски суд за пиће воде и шк апотеке, На дечије здравље треба обратити пажњу још од детињег рођења, та треба да врше културни одбори.

Његово је мишљење да треба створити у свакој општини купатила и за одрасле.

Г. Т. Јаковљевић предлаже да се у свима школама заведе један дан у недељи само за прање и чишћење и да се тај дан назове: „дан чистоће“. Додаје, да би свака школа требала. да набави још и машину за шишање.

Г. Д. ]. Филиповић: Пре но што дете уђе у школу чисту и окречену — треба га окупати, ошишати и дезинфи– ковати да би се од вашију очистило. Утицати на родитеље већма да се деца боље хране. Завести чест лекарски преглед због туберкулозе и сифилиса.

Г. Селаковић: Да се у сваком углу поставе још и пљуваонице, а свуда на видним местима ставити потсетнике, који ће обраћати пажњу да се пљује само у пљуваоницу.

Пошто је већ доста касно, то је г. Инспектор закључио данашњи рад у 19 часова и заказао почетак за сутра у 8 часова,

15 октобра г. Инспектор отвара седницу у 87, часова резимирајући укратко дебату о здрављу ученика.

Г. Мих. Кашић истиче важност ђачких излета и састанака. Износи примере из своје надзорничке праксе. На таквим излетима, где су се по неколико школа, негде на згодном месту, средокраћи, састајале, извођене су разне утакмице у певању, декламовању, трчању, скакању и разним гимнастичким вежбама. За тим је био заједнички ручак и игранка у колу.