Učitelj

Музички преглед 177

но доцније све савршеније, док није у Баху (Wohltemperirtes-

clavier, I a П) нашла контрапунктска музика свога највећег

представника. У то се време знатно развила инструментална“

музика. Тој епоси припадају: Бах (1685—1750) највећи контра-

пунктиста; Хендл (1685—1759) мајстор звуковног сликања, и.

Глук (1714—1787) творац оперске музике.

За њима следује као важна група, такозвани бечки трио:

Хајдн, Моцарт и Бетовен. Моцарт (1756—1791) је постигао врхунац стилизованог изражаја звуком; Хајдн (1732—1809) творац ораториума и симфоније, и Бетовен — геније најсавршенијег изражаја класичне форме коју је он свесно спојио са романтичним, новим правцем. Бетовен се родио у Бону 16-Х|1770 г., а умро је у Бечу 26 Ш1-1827. Рођен у беди, он је цео свој живот провео таворећи. Он, љубимац целога света по де-

лима својим, у животу није нигда и нигде нашао одзива својој

љубави. Још је био тако несрећан да је у току свог живота и оглувео, те му је и та радост била ускраћена да чује своја најбоља дела. Можда је то и био узрок што се он сав предао својој високој уметности, што се одвојио од спољашњег света и у себи створио један узвишенији идеалан свет. Резултат његовога живота и његовог идеалног унутарњег света су његова бесмртна дела од којих нити је било нити ће бити бољих.

И доиста, Бетовен је својим композицијама обележио ново музичко раздобље и пружио човечанству нове музичке идеје којима су се, оправдано, дивили савременици, којима се дивимо ми и којима ће се дивити све потоње генерације.

Бетовен је се својим бесмртним делима уздигао на олим

пијску висину људске уметности. Он са те висине распростире“

животне зраке и као сунце светли и загрева душе свих генерација људских које испод њега током живота гамижу. Он је недостижни херој свих времена, чијој су божанској фигури управљени погледи благодарности и пијетета свега човечанства: и онога што је било, и онога што је, и онога што ће бити.

Ко жели да се изближе упозна са животом и радом овога

великана, нека му је топло препоручена монографија: Лудвиг фон Бетовен од Га Маге, у преводу Др. Божидара Широле,.

проф. конзерваториума у Загребу и музиколога. Драг. П. Илић.