Učitelj

172 Учитељ }A

BRE: JEsi babtujs

На женска учитељска школа. · Како сазнајемо из: но-:

вина. отворена je Ha Цетињу женска учитељска школа.

Регулисање црквено-школских питања са Румуни: _јом. Састављена је, комисија од наших и румунских делегата "ради регулисање просветних и црквених питања у нашем и румунском Банату, Конија је отпочела BAR У Бао браљу у официрском дому.

Изложба у обданишту. Врло је мало Београђана, који знају да постоје нека Обданишта. То је познато заинтересованим и онима који су то прочитали на кући поред које су свако-' „дневно. пролазили, идући за својим редовним послом.

"Обданишта, којих сада има два, основана су још 1919. године, и после једногодишњег прекида — услед рђавих мате-, ријалних околности — наставила су успешни рад 1920 године.

У обдаништима су деца сиротих удовица — радница које су, преко целог дана на раду, приморане да остављају своју децу све до увече — док се са рада врате. Ова Обданишта су основана у циљу доброг васпитања деце, навикивања

на рад, одстрањивања од рђавог утицаја улице. Деца су готово сва у основној школи. Време слободно од школе деца проводе са учитељицама у Обданишту, где ручавају и вечерају.

Резултат, марљивог рада показала је изложба, приређена 8 окт. ове год. која је лепо испала.

Изложбу је у 9' часова говором отворио г. Јов. Јовановић, школски надзорник.

Од званичних представника били су г.г. Вујиновић, изасланик Министарства Социјалне Политике и Д-р Милош Поповић, изасланик Месне Заштите Деце. Гостију је било доста. "На малој, за свечаност направљеној позорници, деца су изводила комад „Вила цвећа“ с певањем.

Прешло се-у собе где су изложени радови. š

У најлепшем и најукуснијем реду били поређани. најназног „врснији радови, израђени од истог материјала. i:

Разне корпице, ташнице, торбе за пијац и најразноврсније потребне стварчице, врло су укусно израђене. На сваком од