Učitelj

Рационална школа у 249

У нас су завођене и више основне школе, и продужне школе, и гређанске школе, али су одмах и укидане, јер за њих није било ни зграда, ни учитеља, ви ученика. Ученика са села, за које је продужно школовање најпотребније, није било, а није их могло ни бити стога, што је за родитеље на селу одвећ тешко да се ради дечјег школовања у продужним школама лишавају помоћи своје деце у пословима, која им је помоћ толико потребна, и коју су они једва сачекали.

Потребних зграда за продужно школовање вије било стога, што те зграде због слгбе финансијске моћи нису могле подићи ни општина ни држава.

Учитеља није било стога, што је установљење нарочитога учитељскога кадра за ове школе захтевало велики издатак, који државни буџет због слабе државне фивансијске моћи није могао поднети.

Изгледа према оваквоме стању ствари да онда у нас није ни могуће завести продужно школовање народне младежи после школовања у основној школи, па га зато пи вемамо. То само тако изгледа, али у ствари вије тако. Продужно школовање народне младежи после школовања у основној школи може се завести и у нас и то одмах, лако и без икаквих нових оптерећења у државном буџету. Да су се наши ранији просветни управљачи, место што су предузимали разне пробе, на које су узалудно утрошени и новац и време, постарали да сазнају како се продужно школовање народне младежи после основне школе изводи у другим земљама, онда бисмо и ми одавно већ имали толико потребно продужно школовање народне младежи. Школовање народне младежи давало би много и много боље и веће резултате, но што су досадањи резултати од школовања народне младежи само у четвороргзредној основној школи,

Продужно школовање народној младежи после школовања у основној школи за сеоску младеж, која неће продужити школовање у среским и стручним школама, може се изводити и без нарочитих зграда и без нарочитих учитеља за продужно школовање; оно се може и у нас, каои у другим земљама, изводити у истим школским зградама, у којима се изводи и основно школовање и са истим учитељским кадром.

Основно и продужно школовање могу се изводити наизменично, т. ј. кад се у школи изводи основно школовање,