Učitelj

Рационална школа 255

и општинских, окружних и државних послова, а у коме још нема довољно грађанске свести. Правилно би било да је давању великих политичких слобода и широких грађанских права претходило просвећивање широких народних маса; али кад то код нас, због стицаја прилика, није било; онда треба да бар сада са уживањем тих великих политичких слобода и широких грађанских права иде упоредо и утицај на развијање и јачање грађанске вести, а тај утицај може се изводити најуспешније преко народних младих нараштаја, васпитавањем народне младежи у народној школи.

Кад се утицај школе на васпитање народне младежи у овом правцу изводи у Америци, Енглеској, Француској и код наше браће Чеха, неоспорно је да тај утицај треба да има народна школа и у нас, а нарочито стога, што је велики део нашег народа вековима живео под туђинском управом, па наједанпут прешао из ропства у слободу, и позван да као слободан грађанин утиче на ток општинских, окружних и државних послова. | |

Нерационално извођење основне наставе у нас огледа се и у недостатку стручних наставника и наставница за извођење наставе из певања, цртања, гимнастике, ручних радова и др. из којих се предмета може изводити добра, рационална, настава само тако, кад наставу из ових предмета изводе струни наставници и„наставнице, бар у подељеним основним школама на више одељења.

Недостатак у стручним учитељима и учитељицама могао би се надокнадити рационалним преуређењен наших учитељ ских школа, у којима би се, с обзиром на индивидуалне особине, даровитост и вољу учитељских кандидата за музику, цртање и др. стручне предмете, могло вржити одабирање и спремање кандидата за стручне учитеље и учитељице. Спремање стручних учитеља и учитељица могло би се вршити и приређивањем повремених течајева за стручне учитеље и учитељице, Или похађењем стручних школа у нас и ни страни. | Све док се не попуни овај садањи недостатак у стручвим учатељима и учитељицама настава из стручних предмета у нашим народним школама, као што су: цртање, певање гимнастика и ручни радови, изводиће се само по форми каои до сада,а зато ће образовање младежи у нашим основним школама бити непотпуно и нехармонично, па према томе и нерационално.