Učitelj

448 Учитељ

— износећи неуспехе у данашњем васпитању омладине, ради на коренитој реформи осаовне и средњешколске наставе Ласт тачно износи све недостатке данашње школе, и показује начин како треба да се организује савремено, боља и нова школа, која ће имати више успеха у моралноме васпитању. У исто време он износи и средства помоћу којих ће ученици, ти будући грађани, моћи много боље да се спреме за практични живот. Објективним и систематским излагањем својих назора у погледу просветне реформе, лист ће без сумње корисно утицати на брже сређивање просветних прилика каои на израду и доношење потребних школских закона.

Од објављених чланака у овоме листу, нарочито се истиче својом педагошком вредношћу интересантни чланак: „Недостаци општег образовања“, у коме г. Ог. Чубровић, критички излаже негативне стране данашњег средњешколског образовања. Тако исто је важан и чланак који говори о потреби политичког образовања ученика, како би они доцније, кад постану зрели људи, знали боље своја грађанска права и дужности.

Бележећи појаву „Педагошкога Савременика“, који долази у згодан час, ми га са задовољством препоручујемо свима наставницима и родитељима. У њему ће они наћи племенитих мисли, нових педагошких погледа и корисних обавештења.

Уредништво „Педагошког Савременика“ налази се у златиборској улици бр. 56. — Београд Претплата је листу 84. динара годишње а поједини број стаје два динара.

Београд. Х. П. Милошевић,

НРАЋИ ПРИНАЗИ

Драг. П. Илић, Незнани јунаци, приповетка из светског "рата. Илустровао Ст. Станковић, сликар. Београд, 1925. год.

Као прво издање Нове Књижнице, коју уређују и издају Ник. Касапић и Драг. П. Илић изашла је прича Незнани јуваци од Драг. П. Илића учит. У њој је живим бојама оцртана патња нашег народа после слома 1915, год. и пожртвовање, јунаштво и љубав тројице младића који оставише свој завичај и пустише се у бескрајно море неизвесности, патња, очајања,