Učitelj

Биљчина душа 611

кама, те се савију унутра, и тако сруче прах из прашница на леђа том инсекту. Кад сац оде овај инсект на други цветак, пренесе он овај прашак на тај цветак, па при додиру леђима о жиг, оплоди га он прашком из другог цвета — а то је баш код биљака веома важна потреба.

А, ено, онамо опет на ливадици нашег врта пуно маcnauaka (Tataxacum officinale). Kako Ba сунцу бљеште они у златном сјају свом, те се чини, да на тим местима где су и нема на ливадици зеленила! А синоћ, кад сам овуда пролазио, нигде их нисам могао смотрити, као да суу земљу пропали; ливадица је била сва у зеленилу. Шта је било синоћ с њиним златним цветовима2 Они су били савили своје златне скуте и рукаве, умотали се, као шалом, у дугачке зелене чашичне листиће и спремили се за ноћње спавање — као да су живи. „То вам је чудновато цвеће, које ноћу само себе покрива“ — како рече једанпут један трезвен сељак, који је имао посматрачког дара. А јутрос, сваки се цветић развио и окревуо лицем право к сунцу. Маслачак на мутном и похладном времену често и не отвара цвеће целога дана.

Па шта га гони на ове чудновате радње Какав је то живчани строј који посредује с једне стране ову скоро животињску осетљивост маслачкову наспрам светлости, а с друге стране опет ову скоро животињску покретљивост његову2 Зар мислите ви, да би се то могло извршити -без. сензитивног и сензибилног строја живчаног, без живчаних влакана, живчаних ганглија и живчаних специфичних завршетака као и код нас2 — Да... наука је већ наишла на јасне "трагове њине. А живци, са својим периферним завршецима и централним ганглијама, нису ли и у нас људи и животиња анатомска подлога свеколиком душевном раду нашем2 Nichil est in intellectu quod non fuerit in sensu — ничега нема у нашем духу, што није некада било у чулима!

Ова је осетљивост и покретљивост општа особина биљна, а не само код неких јединака — само није код свих биљака подједнако уочљива. Али их је врло, врло много у којих је она и довољно приметна, кад се на то обрати пажња. Треба само припазити на цвеће увече и прекодан нпр. у попонца, звонцета, дуван цвећа, у цвета од тикве, вргова, краставаца, и хиљаде и хиљаде других, пак се уверити, како ове биљке